Vitaminele uscate, depozitul de sanatate

Vitaminele uscate ,depozitul de sanateteIn Grecia Antica sau in Egipt, alimentele se uscau mai ales la soare. Pana nu demult, si la noi la tara se gaseau uscatorii in care toamna se asezau merele, perele sau prunele.

Datorita procesului de uscare, in alimente se pastreaza vitamina C, o serie de vitamine B, provitamina A, precum si o serie de minerale (calciu, magneziu, fier) si oligoelemente (zinc, seleniu).

Daca dorim sa pastram in fructul sau leguma ce urmeaza a fi uscata cat mai multe vitamine, nu trebuie sa le uscati la soare, in cuptor sau in pod. Este mai bine sa va procurati un aparat special de uscat.

Vitaminele sunt sensibile la temperaturi ridicate, la lumina si la oxigenul din aer. Aparatul de uscat inchis regleaza o temperatura optima a aerului si alimentele uscate isi pastreaza aspectul placut, culoarea initiala, aroma si elasticitatea. In plus, in timpul uscarii nu trebuie sa folosim conservanti, pentru ca intregul continut de apa se micsoreaza treptat, ceea ce nu permite dezvoltarea microorganismelor.

In timpul uscarii, in fructe si legume se concentreaza zaharurile naturale, asa ca ele sunt mai dulci si au un gust mai pronuntat. Alimentele corect uscate contin cel mult 5% apa iar temperatura in incaperea unde se depoziteaza produsele uscate ar trebui sa fie de pana in 15°C.