Alegerea covorului potrivit

CovoareDesi nu pare o operatiune complicata, alegerea si achizitionarea unui covor, care sa fie functional si estetic, in acelasi timp, va poate ridica numeroase probleme. Pentru a le evita incercati sa tineti cont de cateva aspecte: inainte de a porni la cumparaturi treceti in revista "datele" incaperii in care va fi amplasat covorul in cauza, culoarea vopsitoriei si a mobilei, stilul interiorului, locul in care va fi amplasat si natura activitatii care se desfasoara in incaperea respectiva. Apoi alegeti acel covor a carui textura si culoare se potrivesc cel mai bine cu aceste "date".

 

Dimensiunile camerei dvs. reprezinta un criteriu important in alegerea covorului potrivit: pentru camerele mici se recomanda covoarele mari, in culori pale si cu o textura cu aspect uniform si cu motive de dimensiuni mari. Tonurile pastel si cele neutre reflecta lumina si produc un efect de marire a spatiului existent. In camerele de dimensiuni mari optati pentru tonuri de culoare din registrul mai intunecat si pentru o textura "sculptata".  Daca mobilierul este unul modern, "viu", in culori vesele, puteti alege un covor in nuante tari, pentru a conferi cadrului o nota de tinerete sau puteti opta pentru o cromatica sobra, care da senzatia de eleganta.

 

In ceea ce priveste fibra din care este realizat covorul - un alt element important de care trebuie sa tineti cont - aceasta poate fi naturala (lana) sau artificiala (nailon, poliester, polipropilena). Lana ofera incaperii un aer natural si elegant. Este rezistenta la uzura, insa pretul este destul de mare si se intretine greu. Motiv pentru care covoarele din lana sunt recomandate pentru camerele mai putin circulate ale locuintei. Dintre fibrele artificiale, nailonul este cel mai popular si mai durabil, oferind cel mai vast evantai de posibilitati cromatice si o rezistenta apreciabila la uzura. Astfel ca, pentru camerele sau zonele foarte circulate ale casei, covoarele din nailon sunt cele mai potrivite. Polipropilena, fibra foarte solida, cu o buna rezistenta la uzura si poliesterul sunt recomandate pentru lucrarea covoarelor buclate si in gen "berber".

 

Textura unui covor reprezinta aspectul suprafetei: neteda sau inegala, catifelata sau aspra, iar tipul acesteia are o contributie esentiala la felul in care arata covorul si la perceptia asupra culorii sale. Exista mai multe feluri de texturi, fiecare fiind recomandata pentru un anumit tip de interior. Aspectul plusat, de ex., este recomandat pentru interioarele familiale, unde ambientul este cald si primitor. Cel de tip mocheta reprezinta alegerea ideala pentru un interior clasic; covoarele cu aspect "frizat", neuniform sunt potrivite interioarelor foarte circulate si amenajate in stil cald, intim.

 

Desi a existat o perioada in care covoarele au intrat in dizgratie, in special cele traditionale si cele persane, in ultima vreme se integistreaza o revenire a acestora in schemele de design. Tesaturile traditionale romanesti, realizate din lana, bumbac, piele sau blana naturala s-au impus in intreaga lume, prin originalitatea si varietatea modelelor si prin tonurile calde si luminoase ale culorilor. Tendintele anului 2008 in materie de covoare vizeaza, printre altele, pe cele lucrate manual, foarte potrivite interioarelor rustice. In general, trebuie sa stiti ca modelele florale nu se mai poarta in acest an, fiind declarate "depasite". Moda actuala impune stilul pop-art, cu desene stilizate sau covorul simplu, intr-o singura culoare.

 

Sursa: revista Domus