Alegerea culorilor in amenajarile interioare

Culoarea este cel mai important element la care trebuie sa va ganditi atunci cand doriti sa dati personalitate unei incaperi. Oamenii vad mai mult de 16 milioane de culori, iar cand vine vorba de amenajari interioare, acest lucru inseamna ca se pot intampla multe accidente - combinatii nepotrivite, alegerea unei nuante prea violente, etc. Nu trebuie sa va alarmati insa.

Toata problema se reduce la respectarea pas cu pas a unor regului simple si aplicarea unor idei pe care vi le prezentam in continuare.

Pentru inceput, trebuie sa va amintiti ce ati invatat la prima lectie de pictura de la scoala, si anume culorile primare si cele secundare.

Sfaturi privind alegerea culorilor - cercul culorilor

1. Regula proportiilor: 60-30-10
Cand vine vorba de culoare, decorarea spatiilor de locuit trebuie sa respecte aceasta
proportie. Nu se stie exact cum a aparut aceasta; probabil ca e pur si simplu tedinta de a vedea in general lucrurile: 60% - o nuanta unificatoare, in care sa se incardeze tot, 30% - elemente vizuale care sa starneasca interesul si 10% - accente decorative care sa dea stralucire (cam la fel cum se intampla si cu bijuteriile).

Sfaturi privind alegerea culorilor - regula proportiilor

Prin urmare, cand amenajati o camera, aceasta trebuie vazuta ca un tot format din trei segmente de proportiile prezentate:
- 60% culoare dominanta
- 30% culoare secundara
- 10% culoare de accent

Transpus in cazul de fata, adica in decorarea unei camere, ce am spus mai sus inseamna ca peretii reprezinta 60% din camera, 30% - tapiseria si restul de 10% din camera sunt reprezentati de accente precum aranjamente florale, vase decorative, etc.

2. Schema de culori
Alegerea unei scheme de culori pentru decorarea unei camere sau, mai mult, pentru intreaga
casa, poate fi o actiune destul de dificila. Totul poate fi insa simplificat daca faceti aceasta alegere cu ajutorul cercului de culori. Pentru inceput, alegeti doua culori de principale.

Sfaturi privind alegerea culorilor - culorile in amenajarea interioarelor

Schema de culori complementare (A)
Culorile complementare se afla intotdeauna pe pozitii opuse: rosu - verde, galben - albastru,
portocaliu - violet. Camerele decorate dupa regula culorilor complementare au un aer mai formal si sunt mai interesante din punct de vedere vizual pentru ca areloc o demarcatie foarte clara a culorilor folosite. Schema de culori complemenatara poate fi folosita pentru a decora spatiile din casa care se vor a fi mai formale, de exemplu livingul sau camera in care se ia masa.

Schema de culori alaturate (B)
Culorile alaturate sunt, asa cum le zice si denumirea, cele care se afla una langa alta pe cerc:
verde - galben, albastru - violet, rosu - portocaliu. Camerele in care se aplica aceasta solutie au unaer mai liber, mai practic si linistitor. Este o alegere buna pentru zonele informale din locuinta precum camera de zi, dormitor, in general camerele in care cautati sa va odihniti dupa zilele grele din timpul saptamanii.

Sfaturi privind alegerea culorilor - negru3. Nu uitati de negru
Negrul este folosit de mult timp ca accent in amenajarea interioarelor. Amplasarea in incapere
a unui accesoriu negru - o cutie, lampa, rama de fotografie, etc. - are un efect interesant: va scoate in evidenta toate celelalte culori din jur si le va spori intensitatea.

Sfaturi privind alegerea culorilor - natural4. Copiati natura
Incercati sa amenajati interioarele inspirandu-va din natura, adoptand culorile pe care le vedeti
afara. Alegeti nuante mai inchise pentru podea, unele potrivite pentru pereti nu nuante deschise pentru tavan. Daca am duce mai departe analogia dintre interior si natura, atunci am putea spune ca podeaua este pamantul, peretii sunt copacii si muntii, iar tavanul este cerul... de aici pornind sfatul de alegere a nuantelor.

5. Stabiliti un ''tipar''
Sfaturi privind alegerea culorilor - tiparPentru a alege mai usor culorile pentru zugravirea peretilor, priviti cu atentie in jur si observati
celelalte elemente din camera: culoarea draperiei, a tapiteriilor, a covorului, a obiectelor de arta, etc. sau culorile dominante din incapere. Alegeti apoi nuanta in functie de aceste considerente. Este mult mai usor sa procedati asa - se va dovedi ca este si mai ieftin -, decat sa zugraviti peretii intr-o culoare care va place si la final sa descoperiti ca nu se potriveste cu nuanta mobilierului, etc. Cu alte cuvinte, daca obiectul cel mai important din camera (un obiect de arta, tablou sau vaza, de exemplu) este o combinatie de rosu, negru si gri, atunci puteti alege ca griul sa reprezinte cei 60%, rosu - 30% si negru - 10%. Sau puteti alege ca rosu sa fie culoarea dominanta, caz in care accentele decorative vor trebui sa fie negre sau gri.

6. Treceri cromatice
In loc sa alegeti culori pentru fiecare camera in parte si sa va treziti la sfarsit ca locuinta arata
ca o salata de culori. Cel putin din punct de vedere coloristic, totul trebuie sa aiba un numitor comun. Pentru a crea o trecere cromatica intre incaperi, alegeti pur si simplu culoarea pe care ati folosit-o in una din camere si faceti in asa fel incat ea sa se regaseasca si in celelalte. De exemplu, daca aveti o canapea verde, folositi aceasi nuanta de verde pentru tapiteria scaunelor din alta camera, abajurul unei lampi din dormitor, covorasul de la intrare, etc.

Sfaturi privind alegerea culorilor - contrast7. Contrastul
Un spatiu plin de contraste (in care este folosita lumina in combinatie cu accentele decorative
inchise la culoare - de exemplu, o canapea de culoare rosu intens intr-o camera zugravita in auriu deschis) pare mai bine definit, mai liber decat unul in care sunt folosite culori din aceasi gama. Asadar, apelati la contraste puternice daca doriti un spatiu mai formal si utilizati nuante apropiate pentru a obtine un efect linistitor.

Cand sunt alaturate, albul si negrul dau si ele un aspect formal. Combinatia de alb cu bej, de exemplu, nu este foarte contrastanta si da un sentiment linistitor; asemanatoare este si alaturarea de alb, negru si gri.

8. Impactul culorilor
Culorile primesc semnificatii in functie de ceea ce reprezinta ele pentru fiecare din noi. De
exemplu, rosu poate reprezenta focul, albastru - cerul sau marea, galben - soarele, cafeniu si verde - copacii. Folositi si dvs. aceste asocieri pentru a obtine efecte maxime intr-o incapere, in functie de impactul vizual pe care il doriti. Daca vreti o camera care sa inspire energie, viata, alegeti nuante de rosu si galben; daca preferati o atmosfera linistitoare, alegeti tonuri mai supuse, precum albastru si maroniu.

Culorile si impactul lor emotional, trebuie, desigur, sa fie strans legat de activitatile care au loc in acel spatiu. Pentru restul incaperilor, cum este baia, alegeti nuante mai inchise, care sa dea in aer linistitor (verde, albastru, maroniu).

Sfaturi privind alegerea culorilor - culori de sezon in amenajarile interioare9. Culori de sezon
In functie de sezon, puteti redecora locuinta sau numai o camera, fara ca acest lucru sa fie
neaparat o intreprindere costisitoare. Culorile de toamna, precum galben-mustar, tonuri de ruginiu si cafeniu vor crea o atmosfera calma si un spatiu supus, perfect pentru odihna. Pe de alta parte, culorile primaverii sunt pline de energie; tonurile de roz, lila si galben-sofran dau un aer proaspat si naiv, incaperii.

10. Culoare si lumina
Culoarea unei camere trebuie aleasa avand in vedere si momentul din zi cand este locuita.
Daca incaperea este folosita cel mai des seara, cand toata lumea se intoarce de la serviciu si/sau scoala, etc., deci va fi vazuta mai mult la lumina artificiala a lampilor, alegeti culoarea dupa-amiaza sau la orele mai tarzii ale serii. Daca este vorba de o incapere de zi care beneficiaza din plin de lumina, alegeti culoare dimineata sau la pranz.

De asemenea, este importanta si pozitia ferestrelor,pentru ca directia din care vine lumina afecteaca felul in care se vede culoarea. Nuantele mai inchise par si mai intunecate in camerele care au ferestrele spre nord, asa ca, in aceste cazuri, e mai bine sa alegeti culori mai deschise. Situatia opusa este adevarata in cazul camerelor cu expunere sudica.