Amenajarea si ingrijirea gazonului

   

Cum se pregateste terenul pentru infiintarea unui gazon?

Este necesar ca terenul respectiv sa fie sapat la adancimea de 20-30 cm si apoi nivelat bine cu grebla, in asa fel incat, la insamantare, stratul de deasupra al solului sa fie foarte maruntit si asezat (tasat).

In caz contrar, semintele folosite, fiind marunte, se trecoara printre bolovani se nu vin in contact stans cu pamantul.   

   

Ce plante se folosesc pentru gazon?
Componentele de baza ale gazonului sunt graminele perene, care traiesc multi ani.
Din cateva mii de specii de graminee cunoscute, se intrebunteaza, de obicei, pentru amenajarea gazonului, numai cateva.

Iata cele care se folosesc mai des pentru gazonul din pacuri si gradini: Agrostis stolonifera si Argostis tenuis (iarba campului), Festuca rubra (paisul rosu), Lolium multiflorum (raigrasul aristat), Lolium perenne (raigrasul englezesc, denumit si iarba de gazon), Poa pratensis (firuta), Phleum pratense (timoftica).

Cum se face insamantarea gazonului?
Timpul se insamantare este sfarsitul verii, toamna sau primavara devreme.
Semanatul gazonului se face prin imprastiere, cu mana, folosind un amestec de 2-3 specii de graminee. Prezentam cateva exemple de amestecuri, in functie de conditiile de temperatura, umiditate si lumina a suprafetei respective.

A. In zone mai umede, cu temperaturi moderate in timpul verii:
1. Pentru terenuri insorite: Poa pratensis (firuta) 80% + Festuca rubra (paisul rosu)
20%.
2. Pentru terenuri umbrite:
- Festuca rubra (paisul rosu) 75% + Poa pratensis (firuta) 25%.
- Festuca rubra (paisul rosu) 75% + Agrostis stolonifera 25%.

B. In zone mai uscate, cu veri calduroase:
1. Pentru terenuri insorite: Lolium perenne 50% + Poa pratensis 25% + Festuca
rubra 25%
2. Pentru terenuri umbrite: Festuca rubra 50% + Poa pratensis 25% + Lolium
perenne 25%

Cantitatea de samanta necesara depinde de amestecul folosit. Pentru suprafata de 1 metru patrat, se socotesc:
- 30-35 g in cazul in care se foloseste Lolim perenne, Lolium multiflorum, Phleum
pratense;
- 20-25 g in cazul in care se intrebuinteaza celelalte specii de graminacee.
Cunoscand aceste indicatii, se poate calcula usor necesarul de samanta pentru
suprafata pe care dorim sa facem amenajarea gazonului.

Cum se ingrijeste gazonul?
Pentru a-si mentine culoarea verde placuta si aspectul ingrijit, gazonul se uda cu
regularitate si se tunde (coseste) repetat (ori de cate ori plantele ating inaltimea de 8-10 cm, indepartandu-se o treime pana la jumatate din lungimea lor). Este bine sa se stimuleze cresterea ierbii din gazon prin aplicarea ingrasamintelor. Astfel, primavara, inainte de pornirea vegetatiei si apoi de 2-3 ori in timpul verii (dupa un tuns, pe gazonul uscat), se imprastie cantitati mici de azotat de amoniu pentru 10 metri patrati se aplica circa 30 g). Dupa aplicarea acestui ingrasamant se uda imediat.

Cand un gazon, imbatranit, are o culoare neplacuta, verde-albastruie cu nuante violete (mai ales pe timp racoros) si o crestere inceata, este semn ca solul respectiv duce lipsa de fosfor. In acest caz, in timpul iernii, pe solul inghetat sau pe zapada, se imprastie circa 400 g superfosfat.

Gazonul se poate infiinta si folosind brazdele intelenite (patrate, cu latura de 30-440 cm si groase de 6-8 cm sau fasii lungi de 1,5 cm, late de 30-40 cm si de aceeasi grosime). In spatiile ramase intre brazde se introduce pamant marunt sau mranita, apoi se uda.

Comentarii:

jNWXZfYS postat pe 09 Iunie 2012
WPVdCDtTdrWSIxawB
Eline dit :Moi aussi je peut en prendre des phtoos comme celle-ci ! Tu crois que si je me fais passer pour une artiste j'arriverais e0 en retirer un aussi bon prix ? a0a0(Oui bon e7a va, on a le droit de reaver hein !)a0

UezqiHSQXAIUjfWlC postat pe 08 Iunie 2012
nuVOzvTnSFkvcBr
dit :Eh bien la raison c'est juste qu'elle a e9te9 prise par Andreas Gursky, prise par n'importe qui d'autre elle n'aurait pas e9te9 aussi bien quote9. Rappelle toi de tes cours de philo, c'est l'artiste qui fait qu'une œuvre en est une

Bogdan postat pe 02 Noiembrie 2010
Servicii
Tratamente fitosanitare autorizate, taieri pomi fructiferi, amenajari spatii verzi, intretinere. Personal de specialitate, seriozitate. 0723.583.490 Bucuresti si imprejurimi

Alex P. postat pe 06 Octombrie 2009
Pt. Iordan
Pentru toate tipurile de buruieni cu frunza lata sau ingusta se gasec ierbicide selective pentru gazon produse de firme autohtone. Pretul este modic si rezultatele sunt foarte bune. Incearca produse comercializate prin Glissando.

Iordan postat pe 06 Septembrie 2009
Imbunatatirea gazonului
Am semanat deja gazonul si in timpul verii s-a infestat cu multe buruieni de tipul muhorelului(din aceiasi clasa cu gazonul). Nu stiu cum sa scap de buruieni pentru ca dau un aspect urit. De asemenea sunt zone prin care gazonul nu aiesit si nu stiu cum sa procedez. Cine are cunostinte, l-as ruga sa-mi transmita si-i voi fi recunoscator. Am incercat sa smulg buruienile dar sunt f.f. multe si nu fac fata. Credeti ca mai pot face ceva sau pur si simplu terbuie sa erbicidez si sa iau totul de la capat? Banuiesc ca buruienile au fost in pamintul pe care l-am completat cind am facut amenajarea, dar si in semintele pe care le-am cumparat. Astept sugestii si sfaturi. Stima.

JURAS JANOS postat pe 15 Iulie 2009
Ingrijire gazon
Salut,si eu m-am folosit de sfaturile dela INCASA,-sunt foarte utile-si acum trei saptamani am insamantat o suprafata de cca 90mp,din fata imobilului,ce sa zic iarba are o inaltime de 8-9 cm,este superba toata lumea trecatoare se minuneaza de aspectul de catifea,si verde crud,e drept caam beneficiat de ploile din belsug,atat de necesare(nu este totuna cu apa derobinet!!!),Atentie!Sa nu va grabiti cu insamantatul,ci trebuie bine pregatit terenul,asa cum este recomandat.In plus inainte de insamantare am raspandit si nisip fin,cca 3-4mm grosime (pentru a lega mai bine samanta de sol),dupa aceea bine greblat,udat si imprastiat semintele,pentru a se lipi de sol.Am folosit seminte Vilmorin(Franta) si Agrosem(autohtone)ambele pt.zone umbrite,avand in vedere si zona nordica a suprafetei.In curand voi tunde prima oara iarba,si la toamna urmeaza amenajarea gradinii cu Thuia,butaci de trandafiri si alte aranjamente cu plante,flori perene,si roci albe...Cand va fi gata va trimit si poze

nemes arpad postat pe 02 Iunie 2009
buna!
foarte bun articolul...m-a ajutat sa insamantez corect terenul de care dispun, luand in considerare toti factorii care duc la un gazon perfect..acum doar trebuie sa astept sa rasara:)