Amenajari interioare - sfaturi de la profesionisti

Cu totii ne uitam cu admiratie in revistele si cartile de decoratiuni interioare, la casele amenajate cu stil. Ne intrebam cum au fost realizate si daca aceleasi efecte se pot obtine si in casele noastre. Desigur, camerele nu au aceeasi arhitectura sau dimensiuni si nici bugetul pe care il putem aloca nu este la fel de mare... In plus, si modul in care s-au realizat sedintele de fotografiere a interioarelor avut un rol important in modul in care acestea arata in paginile revistelor; sunt folosite surse speciale de iluminat, plasate in asa fel incat mobilierul si accentele sa arate perfect. Daca ar fi sa stingem lumina, ce ar mai ramane din interiorul stralucitor pe care l-am vazut in pagina de revista? O camera obisnuita, dar, desigur, decorata cu gust. In acele imagini, ati observat vreodata un obiect sau lucru nelalocul lui? Nu veti vedea niciodata vreo carte putin iesita din raft, o perna putin cazuta, o lumanare arsa numai pe jumatate... si lista poate continua. Camera arata minunat, insa... da impresia ca acolo nu locuieste nimeni, niciodata.

Este normal sa ne dorim o casa confortabila, amenajata cu gust si in care sa se simta prezenta mana unui decorator profesionist. Cum putem avea asa ceva? E foarte simplu: angajati o firma de decoratiuni interioare - rezultatele sunt excelente, dar si pretul va fi pe masura, motiv pentru care majoritatea dintre noi nu ne permitem. Asadar, cum putem sa obtinem asta fara sa apelam la serviciile unei firme specializate? Putem sa cumparam reviste si carti de amenajari interioare... astea da, surse de inspiratie. In ele putem gasi sute de imagini, cu explicatii alaturate; dar contin oare aceste carti sfaturi practice despre cum sa ne decoram incaperea, sau doar indicii despre cum au fost decorate incaperile respective si in rest numai poze frumoase? Iata o lista cu sfaturi pe care ar trebui sa le urmati cand doriti sa va decorati sau redecorati o incapere:

  • Cumparati intotdeauna cele mai bune obiecte, in limita bugetului
    Uneori se poate intampla sa gasiti in magazine un obiect (fie el de mobilier sau un accesoriu) care sa se incadreze in bugetul pus la dispozitie, dar care sa fie prost realizat. Oare cat va dura pana cand va trebui sa il inlocuiti? Nu uitati ca aceasta este o investitie... nu are rost sa inlocuiti piesele in fiecare an, numai din cauza ca nu au fost bine fabricate.
  • Stabiliti definitiv cum doriti sa arate camera, inainte de a pleca la cumparaturi.
    Ce stil doriti sa abordati? Ganditi-va cat timp petreceti pe zi, in casa, si ce activitati desfasurati in anumite ocazii. Sunteti o persoana sociabila care organizeaza multe petreceri mari, sau preferati sa va distrati intr-un grup mai mic? Informatiile de acest gen sutn absolut necesare pentru a sti, in final, cum sa va amenaajti locuinta.
  • Alocati o suma, un buget destinat reamenajarii, pentru intreg proiectul, sau, cel mai bine, pentru fiecare camera in parte. In ideea ca nu il veti depasi, stabilirea unui buget la inceput va fereste de cheltuielile in exces. De altfel, daca apelati la decoratori profesionisti, veti vedea ca proiectul nu este acceptat sau inceput, daca nu le oferiti de la inceput o suma in care sa se incadreze.
  • Costul amenajarii casei poate foarte usor sa depaseasca bugetul prestabilit, datorita problemelor legate de instalatia sanitara, electrica sau de structura, care nu se observa decat la inceputul lucrarilor efective. Prin urmare, este bine sa aveti un buget de rezerva, pentru situatiile de acest gen.
  • Faceti o schita cu planul casei pentru a avea o reprezentare vizuala a fiecarei camere. Designerii fac acelasi lucru cand incep sa schiteze pe hartie modul in care va arata camera. Planul va va scuti de efortul de a muta de colo colo moblierul; taiati din hartie forme geometrice la scara care sa reprezinte mobila si aranjati-o pe schema desenata.
  • Realizati o schema coloristica. Designerii fac la fel. Odata ce ati cumparat mobilierul (sau poate il aveati deja), ganditi-va cu ce culori se armonizeaza si porniti de aici sa stabiliti o schema coloristica.
  • Apelati la diferite texturi, precum lemn, materiale textile si metale, pentru a face interiorul mai interesant. Asezati alaturi pielea cu satinul, rafia cu metalul, etc.
  • Nu lasati pe nimeni sa va influenteze cand vine vorba de alegerea culorii, materialelor sau modelelor. Daca nu sunteti 100% sigur/a ca va plac, atunci nu le acceptati. Nu va lasati convins/a de reviste, ci ganditi-va bine inainte de a cumpara ceva. Preferabil, e bine sa ''stati departe'' de tendintele de moment; acestea se schimba la fel de repede ca moda si va veti trezi ca trebuie sa cheltuiti iar, pentru a va incadra in noile tendinte.
  • Idei pentru decorarea camerei puteti gasi in reviste, carti sau site-uri web. Alegeti materiale si mobila de aceleasi culori si accesorii decorative asemanatoare.
  • Nu uitati de detalii, pentru ca ele sunt printre cele mai importante aspecte ale unei incaperi. Elementele de pasmanterie, feronerie, corpurile de iluminat, designul si materialul din care sunt facute intrerupatoarele, corpurile de iluminat, clantele si manerele, toate sunt accente decorative.