Ardeiul iute - stimuleaza cresterea parului

Ardeiul iuteArdeiul - Capsicum annuum L. (Fam.Solanaceae)

Sinonime: Boia, Chiparca, Chiparus, Chiper, Paprica, Piparca, Piparusa, Piper turcesc, Popivnic, Tiuper.
Planta erbacee anuala, cultivata in scopuri culinare, ardeiul este originar din America de Sud si Centrala.
Are tulpina ramificata, cu numeroase noduri, frunzele alterne sau simple, cu petiolul lung si nedintate pe margine. Florile sunt solitare sau duble, de culoare alba, iar fructele sunt bace, verzi sau -la maturitate - portocalii sau rosii si contin un corp spongios pe care sunt dispuse semintele alb-galbui.

In medicina se folosesc fructele din varietatea Cayenne (Fructus Capsici Cayenne), care - odata ajunse la maturitate - se recolteaza si se usuca la soare, intr-un loc bine aerisit, curat sau in cuptor, la o temperatura de 50-60 grade C. Se pastreaza in saci de hartie sau pisate, constituind cunoscuta boia de ardei.

Se foloseste macerat sau sub forma de tinctura pentru tratarea peladei, alopeciilor si pentru stimularea cresterii parului.