Aspersoarele

           Aspersoarele sunt dispozitive speciale conectate la furtunul de apa folosite pentru intretinerea gazonului, irigarea  terenurilor agricole sau a gradinilor de legume si a serelor.

Avantajele acestui tip de irigare sunt in primul rand uniformitatea in udare, picaturile sunt fine si astfel pamantul nu face crusta, de asemenea nu rupe frunzele sau legumele. Radacinile raman intacte pentru ca picaturile fine nu  le dezvelesc. Si fata de sistemul traditional de udat cu furtunul, aspersorul este un pic mai rentabil.

 Acestea sunt de mai multe feluri in functie de fixare si de modul de udare. In functie de pozitionare avem aspersoare cu stativ care se aseaza pe suprafata de gazon, aspersoare cu spin care se infig in pamant. Exista si aspersoare ingropate. Materialele din care sunt confectionate sunt de obicei plasticul si metalul. Aspersoarele din plastic pot fi cu doua sau trei brate. Pentru a fi regabile pe inaltime exista trepieduri speciale sau suporturi inaltatoare de 50cm.

            Daca aveti o supratafa de teren mai mare puteti conecta mai multe aspersoare in rand.

            Aspersoarele pot fi statice sau rotative. Alegeti aspersoarele care pot fi reglabile atat ca pozitie dar si ca jet. Udarea poate fi tip rotor sau ciuperca. Aspersoarele pot avea un jet, doua, patru sau sase si se pot echipa cu supape antiscurgere. Ele pot fi reglete pentru udare la 90, 180 si 360grade.

            Presiunea de lucru este cuprinsa intre 1 si 5 atmosfere.

            Aspersorul consuma destula apa asa ca stabiliti un program de folosire. Este de preferat sa udati gradina sau gazonul zilnic cate 10 sau 20 minute pentru a-l intretine, seara sau dimineata. Nu uitati ca folosirea furtunului cu aspersor o jumatate de ora insemna aceeasi cantitate de apa folosita zilnic de o familie cu 4 persoane.

       

            Raza de udare a aspersoarelor  pentru gazon si gradina variaza intre 4 si 30 m. Pentru terenurile agricole le puteti folosi liniile de aspersie fina standard de 100 si 200m complet echipate.

            Microaspersiunea fina pentru spatiile protejate, sere, are avantajul de a creste umiditatea si de a reduce temperatura, asigurand astfel mentinerea microclimatului dorit.

www.incasa.ro

Altheate

22 oct 2007

Comentarii:

AqFBBrxdeSUSdpPs postat pe 14 Septembrie 2011
JkkeZLisvHYYU
Touchdown! That's a really cool way of puittng it!