Login utilizator Cont nou gratuit Comunitatea incasa.ro
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Avocado

fructe de avocado

avocado

avvocado ca planta de interior

Denumire stiintifica: Persea americana Miller
Familie: Lauraceae
Origine: america tropicala; exista trei tipuri recunoscute, care se cultiva in Mexic, Guatemala si Indiile de vest. Avocado se cultiva in aceasta
zona inca din perioada precolumbiana. Primele importuri inregistrate in Florida au avut loc in 1833, iar in California in 1856.

Descriere
Pomul - inaltime medie spre mare (9,1 - 19,8 m); avocado este clasificat ca pom fructifer mereu verde, desi unele varietati isi pierd frunzele
pentru scurt timp, inainte de a inflori. Foliajul variaza intre foarte jos, dens si simetric pana la avocado cu frunzis inalt si asimetric. Ramurile se rup usor din cauza vantului puternic sau daca pomul e incarcat de fructe.
Frunzele - ating 7,6 - 40,1 cm lungime si au forme variabile (eliptice, ovale, lanceolate). De cele mai multe ori, frunzele sunt tepoase si rosiatice
cand sunt tinere, pentru ca in timp sa devina fine, lucioase si de culoare verde inchis.
Florile - avocado are mai multe inflorescente (structuri care tin florile) laterale. Florile sunt foarte frumoase, galben-verzui, cu 1-1,3 cm diametru.
Fructul - este asemanator caisei in sensul ca are un singur sambure, inconjurat de pulpa untoasa a fructului. Avocado contine intre 3 - 30% ulei.
Pielita variaza din punctul de vedere al grosimii si texturii. La maturitate, fructul este verde, negru, purpuriu sau rosiatic, in functie de varietate. Forma difera; pot fi sferice si cantaresc in general 2,3 kg.

De obicei, fructul nu se coace pana nu cade sau este cules din pom. In Florida se
considera ca fructul a ajuns la maturitate la o anumita data si cand atinge o anumita dimensiune si greutate, aceste date si masuratori variind in functie de soi. O alta metoda presupune recoltarea fructului atunci cand acesta contine o cantitate minima de ulei, insa aceasta metoda nu functioneaza mereu cu succes.

Ingrijire si cultivare
Distantele la care se planteaza avocado depind de tipul de sol si de fertilitatea acestuia. In serele comerciale, pomii sunt plantati la 4,6 - 7,6 m
pe randuri si 7,6 - 9,1 m intre randuri. Cand este cultivat ca planta de interior, acest aspect nu mai este important.
Taierile de formare se efectueaza in primii doi ani, de preferinta, pentru a incuraja lastarii laterali si ramificatia in general. In cultivarea
comerciala, dupa cativa ani de recolte, se taie varfurile pomilor pana la 4,9 - 6,1 m. Aceasta practica inlatura necesitatea de stropire si micsoreaza efectele daunatoare ele furtunilor puternice. Aceasta operatie trebuie facuta imediat dupa recoltarea fructelor la varietatile timpurii, dar dupa ce pericolul de inghet a trecut la cele tarzii. Taierile severe care se fac pentru a reduce dimensiunea foliajului nu fac rau pomului, dar reduc cantitatea de fructe pentru cateva sezoane.

Pamantul
Avocado nu tolereaza solul foarte ud, dar se adapteaza la multe tipuri de sol cu drenaj bun. Udarea continua si implicit inundarea radacinilor
duce in cele din urma la stoparea cresterii si la disparitia fructelor. In aceste conditii, avocado este foarte sensibil la putrezirea radacinilor. Pomii cresc la fel de bine si fructifica in soluri nisipoase, daca sunt tratati cu fertilizatori.

Fertilizarea
Arbustii de avocado tineri trebuie fertilizati la fiecare 1-2 luni in timpul primului an de la plantare, incepand cu 114 g de substanta fertilizatoare si
ajungand pana la 455 g, pentru fiecare arbust. Dupa aceea, 3-4 aplicatii pe an in cantitati proportionale cu dimensiunea pomului sunt suficiente. Pentru arbustii tineri folositi un amestec de 6-10% nitrogen, 6-10% acid fosforic, 6-10% potasiu si 2-6% magneziu. La arbustii cu fructe, reduceti cantitatea de acid fosforic la 2-4%.

Pomii care cresc in soluri calcaroase trebuie sa primeasca anual, suplimente de cupru, zinc, mangan si boron, cel putin in primii 4-5 ani. Dupa aceea, au nevoie numai de zinc, mangan so boron. Avocado poate avea o deficienta de fier daca este plantat in sol alcalin; acest lucru poare fi prevenit prin corectarea periodica cu substante nutritive.

Udarea
Avocado este oarecum tolerant la seceta; cu toate acestea, udarea regulata in perioadele secetoase este benefica pentru dezvoltarea
arbustului, mai ales daca se doresc fructe. Important este ca de cand infloreste si pana cand incepe dezvoltarea fructului este necesar sa se evite uscarea pamantului si orice stres legat de secera. In perioadele ploioase udarile se reduc.

Temperatura
Unele varietati si hibrizi originari din Indiile de vest se adapteaza cel mai bine la clima tropicala si in zonele relativ lipsite de ingheturi. Varietatile
mexicane sunt mai rezistente la temperaturile scazute.

Unele din soiurile tolerante la frig care sunt cultivate in Florida sunt: 'Brogdon', 'Gainesville', 'Mexicola' si 'Winter Mexican'. Soiurile cu rezistenta moderata la frig sunt 'Tonnage', 'Choquette', 'Hall', 'Lula', 'Taylor', 'Monroe' si 'Brookslate', iar cele care sunt foarte sensibile la frig sunt 'Simmonds', 'Pollock', 'Dupuis', 'Nadir', 'Hardee' si 'Waldin'.

Inmultirea
Majoritatea soiurilor de avocado nu pot fi inmultite cum trebuie prin seminte; dintr-o samanta nu iese acelasi soi de avocado ca arbustul din care
a provenit, de aceea metoda de baza este cea vegetativa. Butasii tineri, vigurosi se altoiesc in lunile reci, din noiembrie pana in martie, dar aceasta operatie se poate realiza si din iunie.

Totusi, pentru cei care iubesc foarte mult plantele si isi doresc un avocado, iata o metoda de inmultire prin sambure: inmultirea prin sambure la avocado
1. spalati samburele de avocado si suspendati-l deasupra unui pahar plin cu apa, cu ajutorul a 3 scobitori infipte in el; apa din pahar trebuie sa
acopere cam 2,5 cm din sambure.
2. asezati paharul intr-un loc cald, in care sa nu primeasca lumina directa. Un sambure matur se va sparge si va produce radacini si tulpina in
aproximativ 2-6 saptamani.
3. cand tulpina a crescut 15-17 cm, taiati-o pana cand are numai 7-8 cm.
4. cand radacinile au devenit groase si tulpina a infrunzit iar, plantati avocado intr-un ghiveci de terracota cu diametrul de 25-27 cm, intr-un
amestec de pamant bogat in humus; samburele trebuie numai pe jumatate bagat in pamant.
5. udati planta bine, dar lasati pamantul sa se usuce putin intre udari.
6. si dupa plantarea in ghiveci, cand tulpina atinge 30 de cm, taiati 15 cm din varf pentru a incuraja ramificatia.

Boli si daunatori
Cum o planta sanatoasa este mai rar atacata de daunatori si boli, aveti grija ca arbustul de avocado sa aiba pamant bogat in humus, numai
jumatate de sambure sa fie in pamant, sa il udati frecvent. Cu cat primeste mai multa lumina, cu atat este mai bine.
Daca frunzele se ingalbenesc, este un semn ca arbustul primeste prea multa apa si este recomandabil sa nu il mai udati 1-2 zile.
Daca frunzele capata o culoare maronie si par arse la la varfuri, inseamna ca in pamant s-a acumulat prea multa sare: udati cu multa apa si
lasati-o sa se scurga apoi in tavita ghiveciului.

Soiuri

soiuri de avocado

Follow InCasaMea on Twitter
Alte articole din Gradina

Comentarii:

07 Iunie 2012 postat de lzyzFfjb
rpUQbEqjoP
Foarte ingenioasa rteeta. Categoric am s-o prepar. Felicitarile mele!Totodata am sa va dezvalui si eu rteeta mea de "vegeta". In magazine se gasesc legume deshidratate fara E-uri. Sunt pungute compuse din morcov, telina, albitura, patrunjel, toate taiate patratele. Eu pun 2 pungute de legume deshidratate, impreuna cu 3 lingurite sare, 1 ingurita zahar, 1 lingurita patrunjel uscat, 1 lingurita ceapa uscata, 1 lingurita usturoi uscat, 1/2 lingurita piper si 1 lingurita boia dulce de ardei. Le bag pe toate la blender si le fac praf. Si celelalte legume le gasiti tot in magazine si deasemenea fara e-uri. Gustul este identic cu cel al vegetei, delikatului, knorr sau ce mai exista pe piata. Diferenta este ca nu are potentiator de gust, un E extraordinar de toxic. Din acest motiv cantitatea folosita la gatit este mult mai mare. De exemplu la o oala de ciorba de 6 l folosesc cam 4-5 ingurite. Si foarte important se poate pastra chiar si 4 luni in borcane puse la intuneric inchise ermetic. Este adevarat ca poate parea mai costisitor dar o data luate pungutele cu legumele auxiliare va ajunge sa faceti de cel putin 6 ori, cumparand de fiecare data doar 2 pungi de legumele principale dehidratete care costa in jur de 3 lei punga. Eu zic ca merita! Sper sa-l incercati!

12 Noiembrie 2010 postat de olar lucica
o pasiune pt.tot ce creste
multumesc pt.art.dvs.l-am gasit exact cind imi trebuia.

28 Februarie 2010 postat de Didi
avocado
daca nu e suficient de copt avocado atunci are samburele foarte tare,in mod normal daca e copt se infig suficient de ushor scobitorile in el.eu nu stiu care parte trebuie pusa in apa.

18 Iulie 2009 postat de Madalina
plantare avocado
Va rog sa ma lamuriti cum pot sa infig scobitorile in sambure, acesta fiind foarte tare. Va multumesc.

27 Iunie 2009 postat de nicu
crestere avocado la casa
am cativa pui de avocado de >1an si nu stiu daca si cand trebuiesc altoiti ... nu am inteles daca suporta insolatia (cum este la noi vara 30 - 35 gr C)... in timpul iernii l-am tinut intr-o camera neincalzita la 4- 10 gr C (uneori) si i-au cazut (uscate si maronii) toate frunzele, dar acum, pe tija ramasa i-a crescut o noua ramura si mai are vre-o doi muguri ... mai sunt shanse ??.. unde gasesc mai multe amanunte ?! ... TKS !

10 Martie 2009 postat de Quicksilver
inmultire avocado
Tulpina va creste pe partea care corespunde tijei prin care fructul este atasat de ramura.

18 Februarie 2009 postat de Sever Pop
inmultire avocado
fata de pozitia samburelui in fruct, pentru inmultire, pe care parte va da radacina si pe care tulpina?

Comenteaza acest articol