Balconul gradina

balcon cu floriDoriti un spatiu special care sa va usureze traiul si sa va relaxeze dupa o zi stresanta de munca? Atunci luati in considerare balconul. O ambientare potrivita il va transforma in cel mai bun loc al camerei de zi.

Atmosfera
Scopul unei sufragerii "verzi" este acela de a crea atmosfera. Simpla privire, aruncata catre balcon, in verdeata sa stalucitoare, trebuie sa va starneasca zambetul, dupa cum spune Wolfgang Schmid, specialist in gradinarit, angajat al firmei Living Garden. Balconul si sufrageria trebuie tratate ca o singura unitate: "ambele fac parte din "cuibul" care va face sa va simtiti bine, mai bine decat oriunde in alta parte". Extindeti stilul decorativ al camerei de zi si in aceasta anexa a sa - balconul. Daca, de exemplu, decorul este formal folositi ghivece din teracota. Interioarele moderne sunt foarte bine acompaniate de recipientele din metal (acestea au un efect de deschidere asupra spatiului balconului). O oala mare continand un arbore sau un arbust decorativ poate constitui un reusit punct focal, mai cu seama in cazul in care abordati pentru prima oara stilul verde sau balconul gradina. Un aspect important de care trebuie sa tineti seama in crearea unei atmosfere placute in spatiul dedicat balconului gradina este iluminatul. In acest sens, cateva lampi plasate strategic si cateva spoturi ascunse vor crea un efect dramatic in timpul noptii, pe toata durata sezonului. Ganditi-va foarte atent la spatiul de care dispuneti, astfel incat suprafata pe care veti aseza masa si scaunele sa nu interfereze cu punctul focal creat de arborele decorativ. Tineti minte ca efectul va fi cu atat mai mare cu cat oalele sau ghivecele sunt mai mari, insa balconul nu trebuie sa para nicidecum inghesuit. Astfel ca este recomandat sa masurati suprafata inainte de a achizitiona recipientele si obiectele decorative.

Ganditi lateral
Spatiul podelei nu este singurul plan adecvat pentru ghivece. O scara mobila sau cateva rafturi suspendate pe pereti pot crea nivele noi pentru acestea. Amplasarea plantelor verzi pe verticala reprezinta un factor luxuriant important. Plantele cataratoare, precum mai putin viguroasa Clematis montana "Elizabeth" sau iasomia rapid cataratoare, care tolereaza foarte bine umbra, Trachelospermum jasmoides, cu ale sale uimitoare flori asemanatoare stelelor la amurg, vor infrumuseta cu siguranta peretii. Un spalier dedicat fructelor, confectionat din  impletituri din nuiele, reprezinta o sursa de flori primavara, de fructe vara si de interes iarna. Caisul autogam "Bergeron" este ideal in acest sens. Ghivecele pentru fereastra, atasate pervazelor sau balustradelor, vor ajuta la inverzirea spatiului de dincolo de marginea balconului. Folositi si spatiul de deasupra. Daca balconul dvs. este acoperit de alt balcon, atarnati de tavan cosuri cu flori, prevazute cu sistem de scripete pentru o udare confortabila.

Bulbi si ierburi
Bulbii de Lilium regale plantati adanc in ghivece promit degajare spectaculoasa de parfum rafinat in luna iulie. Salvia elegans sau lamaiul Aloysia triphylla isi vor elibera mirosurile la atingere (unul de flori de desert si celalalt de ceai fin). Recipientele cu ierburi de baza pot fi amplasate la picioarele altor ghivece mai mari sau pot fi randuite pe pervaz. Pentru a va asigura ca schema plantelor este armonioasa, mizati pe simplitate si pe repetarea combinatiilor.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro