Bambusul sau "arborele de fier"

Bambusul este o planta arborescenta perena originara din China, dar se mai intalneste si in Australia de Nord, India, Africa si in regiunile tropicale ale Americii. Exista mai multe soiuri ale acestei plante, care variaza ca dimensiouni. Exista atat soiuri pitice cat si soiuri uriase, care pot atinge inaltimi si de patruzeci de metri.

Denumit si “arborele de fier”, bambusul creste foarte repede, unele din cele peste 1500 de specii putand creste chiar si un metru pe zi. Tulpina sa prezinta din loc in loc noduri si, desi este goala in interior, rezistenta ei este incredibila, comparabila cu cea a otelului.

Datorita cresterii lor rapide, padurile de bambus sunt cele mai usor de reprodus. Cel mai mare copac de bambus din lume se gaseste la institutul padurii de bambus al universitatii Yunnan Normal, numita si padurea Menghai. Bambusul are 46 metri inaltime, o grosime de 36 centimetri si o greutate estimata de 450 kilograme.

Cu toate ca exista foarte multe soiuri de bambusi, nu toate infloresc in fiecare an. Majoritatea infloresc mai rar, la intervale de pana la 60 sau chiar 120 de ani. Bambusul este folosit in ultima perioada si ca planta ornamentala. Aceasta simbolizeaza in cultura asiatica fericirea, bunastarea si sanatatea personei care o detine. Conform principiilor Feng Shui bambusul aduce pace si energie pozitiva in casa.

Bambusul nu este o planta foarte greu de ingrijit, trebuie doar sa va asigurati ca are in permanenta apa in vas. Planta poate trai si fara a fi plantata in pamant. Este suficient sa o puneti in apa intr-un vas transparent si sa-i schimbati saptamanal apa. Bambusul poate fi pus aproape de fereastra, dar nu in bataia directa a soarelui, lumina indirecta fiind cea mai potrivita pentru acesta.

Bambusii sunt adesea spiralati. Ei cresc orientandu-se dupa lumina, de aceea este simplu sa obtineti chiar dumneavoastra spirale, rotind periodic ghiveciul sau vasul cu apa. Bambusul poate avrea foarte multe intrebuintari. Acesta este unul dintre cele mai utilizate materiale in decoratiunile interioare, fiind foarte apreciat pentru calitatile sale deosebite: rezistenta la umezeala, durabilitate, eleganta si izolare.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro