Caisul

caisAciditatea solului: neutra, calcaroasa

Umiditatea solului: normala

Utilizare: izolata, in gradina de fructe, livada

Inaltime: 6-8 m.

Tip de planta: pom fructifer .

Tip de vegetatie: vivace

Tip de frunze: caduc

Temperatura pana la care rezista: -20░, florile sint distruse la - 2░ C

Plantarea: toamna, primavara

Metoda de inmultire: flori autofertile,s eminte,butuci

Taiere: ca numerosi alti arbori cu samburi, nu suporta prea bine taierile crengilor importante. Deci, pentru caisii cultivati in aer liber, curatati crengile moarte, iar in cazul taierilor mai importante, protejati ranile.

Maladii si insecte daunatoare: uceratia bacteriana, maladii criptogamice, musca plantelor

Cu fructele sale portocalii bogate in minerale si vitamine, caisul este un arbore cu o coroana eleganta care va fi printre primii pomi infloriti primavara.
Caisul poate rezista pana la - 20░, dar problema este ca daca se incalzeste temperatura cit de putin, seva incepe sa circule si incepe sa inmugureasca. Cantitatea fructelor depinde, deci, de perioada de inflorire si de temperatura de atunci. O scadere a temperaturii pana la -2░ si florile sint distruse, deci o intoarcere a frigului poate omori mugurii. Timpul mai umed poate fixa polenul care nu se mai raspandeste. 
 

Comentarii:

olescu marin postat pe 11 Mai 2015
pomi fructiferii
am o intrebare, va rog frumos, la umbra ce pomi fructiferi cresc, se preteaza. Multumesc frumos, astept un raspuns.

bybanu postat pe 31 Ianuarie 2011
taierea caisilor
ramurile care cresc paralele cu trunchiul central se reteaza la ramura de rod sau smicea:este ultima ramura din varful unei crengi care crestespre exterior,doar aceea se lasa.

Bogdan postat pe 02 Noiembrie 2010
Servicii
Tratamente fitosanitare autorizate, taieri pomi fructiferi, amenajari spatii verzi, intretinere. Personal de specialitate, seriozitate. 0723.583.490 Bucuresti si imprejurimi

chiru cristian postat pe 26 Octombrie 2009
taierea caisilor.
am in curte 5 caisi si sunt foarte inalti.cineva mi-a spus sa-i tai crengile f mult pt intinerire.mi-a spus ca operatia se numeste taiere severa.poate cineva sa ma ajute si pe mine sa-mi explice cum este cu taierea severa?sau cum pot taia crengile.va multumesc.