Ce alegem: pavaj sau asfalt?

pavaje de gradinaCe alegem pentru aleea din curte / fata casei: pavaj sau asfalt?

Pentru a amenaja drumul din fata portii pana la usa exista mai multe posibilitati. De cele mai multe ori ne punem problema daca ar trebui sa alegem pavajul in detrimentul asfaltului sau invers. Care este cea mai buna varianta si de ce este indicat sa tinem cont atunci cand dorim sa facem pasul acesta vom putea citi in cele ce vor urma.

Ce strat trebuie sa aplicam inainte de cel final?

Alegerea asfaltului sau cea a pavajului pentru aleea din curte este conditionata de cativa factori foarte importanti. Pavajul este avantajos si poate fi foarte usor de montat. In plus acesta se gaseste in depozitele si magazinele de specialitate intr-o variata gama de diferite dimensiuni, forme si culori. In plus, producatorii au scos pe piata si un tip de pavaj mai special: pavajul antichizat. Acesta - dupa cum ii spune si numele - are un aspect peste care patina timpului pare sa-si fi lasat amprenta si i-a conferit astfel un farmec aparte.

Versatilitatea este una dintre proprietatile semnificative ale pavajului, cu alte cuvinte poate fi montat oriunde, se intretine usor si se gaseste in nuante calde si placute, care confera armonie si echilibru.

Pentru un strat trainic de asfalt trebuie sa fim atenti la suprafata de teren pe care se va turna acesta. Astfel la o adancime de aproximativ un metru trebuie asezate mai multe straturi de pietris, iar inainte de a turna asfaltul ideal este sa fie un strat de granule minerale. Asfaltul ca si material nu este costisitor, insa transportul acestuia poate fi relativ scump.

Asfaltul - varianta durabila

Asfaltul reprezinta fara doar si poate varianta cu cel mai mare succes cand este vorba de pavarea portiunilor mai mici sau mai mari de drum, deoarece este un material foarte rezistent. Acesta se foloseste cu precadere in apropierea si in jurul depozitelor unde vin des masini de mare tonaj sa descarce sau sa incarce diferite marfuri.

Avantajele si dezavantajele pavajului

In jurul casei si in curte parcam in general masini mici, de aceea nu ar trebui sa existe probleme daca pavajul este bine montat si calitatea este una superioara. Ingrijirea acestuia necesita mai mult effort fata de “covorul” turnat din asfalt, deoarece printre spatiile goale vor creste inevitabil buruieni, care trebuie indepartate periodic.

Un avantaj al pavajului este acela ca apa de ploaie se poate scurge in pamant, astfel precipitatiile ajung inapoi in sol, iar ciclul natural nu este stopat. In plus, daca optam pentru pavajul grila denumit si “pavajul eco” vom ajuta si proteja mediul inconjurator.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro

Comentarii:

IOAqpnHbfKiNhpmOZ postat pe 17 Iulie 2012
QMAKwuKMwm
Intrebarea are sens daca nu stii care este treaba cu booavlnii in lume. Arhitectura urbana include si acesti bolovani . Conform Legii 422/18.0701 Legea privind protejarea monumentelor istorice- , art.1 (2) mentioneaza: cen sensul prezentei legi, monumentele istorice sunt bunuri imobile, construcţii şi terenuri situate pe teritoriul Rome2niei, semnificative pentru istoria, cultura şi civilizaţia naţională şi universală . Ai fost la Paris, la Berna si in multe alte capitale europene? Ai idee ei de ce pastreaza cu sfintenie drumurile pavate cu piatra cubica? Ai idee de ce si cu cit s-au cumparat booavlnii (in special de catre italieni) care au pavat strazile Bucurestene, si nu numai? Cunosti ce s-a intimplat dupa ce Bd. Maresal Prezan a fost reabilitat? Mai precis s-au construit monstrii din Charles de Gaulle (Vodafone/Raiffeisen, Petrom). In bunul spirit romanesc, echivalent cu maximum de nesimtire, constructorii nu au tinut cont de caracteristicile drumului. Si uite asa au trecut masini cu mase totale de 30-50 tone (betoniere, camioane grele) pe drumul proaspat refacut. Ar fi interesant de stiut opinia proiectantului bd-lui asupra greutatii max admise. Eu stiu ca a fost proiectat pentru max 20 de tone. Si ca intotdeauna in viata cedeaza ala mai destept, in cazul nostru drumul! In orice tara civilizata de pe aceasta planeta cel care strica plateste. La noi se intimpla asa ceva?!?!?O parere (pe care nu vreau sa o consideri tras de urechi): cind scrii un articol este foarte bine sa te documentezi! Si sa ai in vedere cit mai multe aspecte, pe cit posibil, toate, ale subiectului in discutie!Bafta!