Colici abdominali

Colicii abdominali sunt o problema destul de frecventa la adulti, dar mai ales la sugarii de cateva luni. La adulti cauzele pot fi toxiinfectiile alimentare, parazitii intestinali, supralimentatia, iar in cazul sugarilor se presupune ca sistemul digestiv este insuficient maturat.

 

 

 

Remedii la indemana oricui pentru diminuarea colicilor sunt consumul de ceaiuri din plante, acestea avand un efect calmant. Adultii pot consuma o infuzie de flori tei, musetel si menta, indulcita si calduta. Pentru copii sunt recomandate ceaiurile pe baza de chimion si anason, la care puteti adaugati putin musetel si fenicul. Unii recomanda sa fie administrate neindulcite, dar sugarii nu vor fi prea incantati de gustul lor natural.

 

 

 

O alta formula de ceai impotriva colicilor consta intr-o combinatie de capsule de mac, flori de coada soricelului, flori de musetel, frunze de roinita, fenicul, izma-buna si  cimbru de cultura. Aceste plante au actiuni antiseptica si efect calmant si antivomitiv. Feniculul favorizeaza eliminarea gazelor. Atentie sporita la dozajul capsulelor de mac.

 

 

 

Unii recomanda infuzia de scortisoara care are un efect prompt. Peste trei varfuri de cutit de pudra de scortisoara adaugati un pahar de apa fierbinte si lasati la infuzat.

 

 

 

Toate ceaiurile contra colicilor trebuie baute caldute si cu inghitituri mici in timpul crizei.

 

 

 

O alta metoda este cea a masajului pe burta in sensul acelor de ceasornic. Masajul ajuta la indepartarea bulelor de aer si la schimbarea pozitiei intestinului. Tot pe burta se poate aplica o compresa  cu apa calduta sau un prosop incalzit, nu fierbinte.

 

 

 

 

 In cazul sugarilor este indicat sa le schimbati mereu pozitia corpului pentru a-i ajuta sa elimine gazele. Fie ii luati in sus pe umar usor plecati la 45 grade, masand delicat spatele sau batand usor spatele. Contactul abdomenului dumneavoastra cu al lor poate avea un efect calmant prin incalzire si comprimare. De asemenea pot fi pusi pe burta in patut, comprimarea abdomenului determinand eliminarea gazelor pe gurita. Important este sa-i calmati, sa-i luati in brate pentru a nu se speria mai rau.

 

 

 

Meloterapia este o alta metoda indicata in acest caz. Relaxati-va muschii abdominali si asezat confortabil la 45 grade incercati sa va calmati ascultand muzica cam o jumatate de ora.

 

 

Septembrie 2007