Croitorul marului

Rhobalopus macropus, ordinul Coleoptera, familia Cerambycidae

Adultii sunt negri mat dorsal si luciosi ventral. Pronotul este plan-convex, latit rotunjit la mascul si rotunjit unghiular la laturi, la femela. Elitrele sunt subparalele, cu sculptura rugoasa pe partea bazala si fin granulata apical. lungimea corpului este de 7,5 - 14 mm.Larvele sunt galbui cu mandibule caramizii. Lumgimea corpului lor este de 12-14 mm.

Ramurile si tulpinile atacate de larve au galerii ovale in sectiune, care merg longitudinal, transversal sau oblic. Gandacul se intalneste in zona silvostepei si a padurilor de foioase. Zborul adultilor are loc in luna mai, pana in august. larvele sunt xilofage, se hranesc cu lemn. Ele traiesc in ramurile si tulpinile pomilor, in special ale celor de mar.

Ataca marul si alte specii de pomi cand acestia intra in declin datorita atacului de alti daunatori, sau a lipsei de substante nutritive din sol.

Comentarii:

Bogdan postat pe 02 Noiembrie 2010
Servicii
Tratamente fitosanitare autorizate, taieri pomi fructiferi, amenajari spatii verzi, intretinere. Personal de specialitate, seriozitate. 0723.583.490 Bucuresti si imprejurimi

Popescu Marin postat pe 16 Februarie 2009
Va salut
Nici o data nu am reusit sa altoiesc pomi, de ce?unde gresesc?.am respectat toate instructiunile din carti.Va multumesc.