Croton

croton cu frunze galbui

croton

croton cu frunze rosiatice

Familie: Euphorbiaceae
Origine: Malaesia
Aspect: arbust

Descriere
Intr-un cuvant, crotonul este "impresionant". Este un arbust cu frunze carnoase, cu un model care le face sa para a fi pene colorate. La inceput frunzele de croton sunt verzi, dar pe parcurs isi schimba culoarea in galben, portocaliu sau rosu; la aceeasi planta exista mai multe culori, lucru care face din croton o planta unica.

Crotonul a inceput sa fie cultivat ca planta de interior de putin timp. Initial, frunzele sale erau folosite in aranjamente florale. Exista multe varietati din aceasta specie, diferentele dintre ele fiind in principal lungimea frunzei, daca sunt plate sau inguste, sau chiar ondulate.

croton in gradina

Ingrijire si cultivare
Crotonul nu e usor de ingrijit, el necesita experienta si cunostinte. Conditiile de baza pentru dezvoltare sunt multa lumina, temperatura potrivita, udare adecvata si multa umiditate atmosferica.

In primul rand, orice croton are nevoie de multa lumina pentru a-si pastra culorile intense, desi varietatile mai noi se dezvolta bine si in conditii de lumina mai slaba. Oricum, lumina din plin si temperaturi moderate sunt factorii care asigura colorile vii ale frunzelor si cresterea rapida a plantei in general. Cu alte cuvinte, cu cat primeste mai multa lumina, cu atat frunzele vor avea culori mai aprinse. Pe perioada de iarna puteti lasa planta sa stea direct in lumina soarelui, atunci cand e cazul. Vara crotonul trebuie sa primeasca numai lumina filtrata.

Crotonul nu suporta bine temperaturile prea ridicate sau prea mici - temperatura ideala este in jur de 20 grade Celsius. Evitati deci fluctuatiile de temperatura si tineti ghivecele cu croton departe de curentii de aer - altfel frunzele vor cadea. In general, daca temperatura este prea scazuta, planta va pierde foarte repede toate frunzele.

Daca vedeti ca frunzele din partea de jos a plantei cad, au culori palide sau pete maronii, atunci inseamna ca trebuie sa cresteti gradul de umiditate din camera. In acest caz, stropiti frunzele cu apa zilnic; mai puteti folosi un umidificator sau metoda ce tava cu pietricele si apa (o tava mai mare cu apa si un strat de pietricele pe care asezati ghivecele).

De obicei, in timpul verii, desi este lumina mai mult decat suficienta, temperaturile crescute duc la modificarea culorii frunzelor - ele devin mai pastelate. Pentru a evita acest pericol, mutati ghiveciul in cel mai racoros loc din casa si reduceti tratarea plantei cu substante fertilizatoare (prea mult ingrasamant are acelasi efect asupra crotonului ca si temperaturile crescute).
Iarna crotonul creste mai incet pentru ca planta intra in perioada de repaus, dar culorile frunzelor vor ramane la fel de vii, daca lumina este adecvata.

croton (a)

croton (b)

croton (c)

Crotonul trebuie tratat cu fertilizator lichid o data la cateva luni, incepand din  primavara si pana toamna - dar nu iarna.

Compostul trebuie sa fie usor, cu mult muschi si drenaj foarte bun. Trebuie neaparat sa adaugati si perlita in amestec pentru a se mentine umiditatea, deoarece crotonul au nevoie de multa apa - se usuca imediat daca pamantul se usuca (isi revine daca il udati iar in timp util). Udati regulat si din abundenta; nu uitati sa goliti tavita ghiveciului de apa adunata pentru ca sa nu putrezeasca radacinile. Petele maronii de pe frunze sunt de asemenea semn ca pamantul din ghiveci este prea umed.

Crotonul trebuie plantat intr-un ghiveci nu foarte mare si trebuie transplantat numai cand radacinile au consumat absolut tot compostul. Cel mai bun moment de transplantarea este primavara, cand se mai incalzeste vremea.

Pentru a avea o planta cu mai multe ramificatii si pentru a-i controla forma, ciupiti varfurile ramurilor. De asemenea, efectuati taieri de cate ori credeti ca e nevesar si nu aruncati partile taiate pentru ca crotonul se inmulteste foarte usor prin butasi. O singura frunza poate prinde radacini daca o tineti in apa (mai intai lasati-o pana nu mai curge nici un pic de seva) si o puteti planta imediat dupa aceea. Nu uitati, atunci cand taiati crotonul, ca seva alba este toxica si poate pata materialele textile sau poate provoca iritatii ale pielii.

Boli si daunatori
Desi crotonul este foarte rezistent la boli si daunatori, uneori poate si afectat de purici si rareori de coleoptere. In cazul puricilor, curatati frunzele bine, mai ales pe partea inferioara, cu un burete si apa calduta; dupa aceasta stropiti-le cu un amestec de apa calduta, 2-3 picaturi de detergent de vase si spirt, sau cumparati o solutie speciala de la magazin. Substantele chimice din produsele pentru flori sunt prea toxice pentru a fi folosite la plantele de interior, asa ca se recomanda ca folosirea lor sa fie evitata iarna, cand camerele nu se pot aerisi la fel de bine ca vara.

Nu uitati ca plantele sanatoase sunt mai putin sensibile la atacul insectelor. Cel mai bun mod de a preveni astfel se infectii este sa curatati frunzele (pe ambele parti) cat mai des.

In afara de aspectul colorat, crotonul este si o incercare pentru toti cei care iubesc plantele de apartament si vor sa le vada sanatoase si frumoase.

Comentarii:

sEaxZuiuExEUtXJtu postat pe 17 Iulie 2012
lJRLdPddnL
Da, asa-i, pentru ture de o zi, merge un snidvas sau te miri ce. Dar la mai multe zile primus-ul e un "must". In rest, parere si experienta personala, pe cat posibil evit conserve dubioase...adica merge foarte bine un pateu, o iahnie de fasole..dar la altele nu prea ma bag. Pe amiaza (e drept ca deja ma refer la chestii mai grele unde timpul conteaza) de obicei glucoza la oprire, apoi batoane de cereale, ciocolata, fructe uscate. Gust cam nasol...dar energie pentru toata ziua. Aveam pe undeva un link cu ce ar fi indicat sa mananci. Daca vrei, il caut si ti-l dau. Pana una alta, inca n-am terminat de citit seria "de la 0 la 2544", dar imi place enorm.