Cum aflati ce pamant aveti in gradina ?

 

Solurile care sa fie alcatuite doar din nisip, argila sau lut sunt foarte rare. Insa daca doriti sa aflati proportiile in care acestea se gasesc in solul din gradina dumneavoastra va propunem sa efectuati un test simplu.

Luati un pumn de pamant si introduceti-l intr-un pahar cu apa. Asteptati 12 ore pana cand partile componente ale pamantului s-au asezat. Dupa aceea puteti constata urmatoarele lucruri : nisipul este cel care se va depune pe fundul paharului deoarece are cele mai mari particule, deasupra nisipului se va depune argila, apoi urmeaza lutul care, fiind mai usor si mai fin, se va depune mai greu. Humusul, care este cel mai usor va reprezenta stratul superior sau chiar va pluti la suprafata.

Combinatia optima pe care o poate avea solul este argila si nisip in aceleasi proportii, stratul de humus fiind pregnant.

Componenta solului se mai poate afla si daca o sa priviti cu atentie plantele care cresc in gradina dumneavoastra. Aceste plante pot reprezenta indicatori datorita preferintelor acestora pentru locurile in care cresc.

Pe pamant uscat cresc numai plante care au radacina adanca sau cele care pot inmagazina bine apa. In schimb, pe un sol umed, cresc plante care nu pot retine apa foarte bine si care au radacini ce nu putrezesc usor.

Iata cateva tipuri de pamant si plantele care il prefera :

-         pamantul argilos este preferat de : piciorul-cocosului-de-camp, palamida, patlagina, coada-racului si papadie ;

-         pamantul bogat in humus cresc in general : racovina, mustarul-de-camp, fumarita si spanacul salbatic;

-         pamantul bogat in azot este indicat de : urzica, matraguna si busuioceasa ;

-         plantele care prefera solul nisipos sunt : cimbrul-de-camp si troscot ;

-         pe pamantul sarac in calcar vor creste : soparlita, romanita puturoasa si ridichea salbatica ;

-         solul calcaros e preferat de volbura, mac, lucerna si dumbet.