Dracena

ghidDracena este o specie des intalnita in apartamentele iubitorilor de plante exotice. Robustetea acesteia, cat si aspectul exotic au contribuit la popularitatea acestei plante atat in locuinte, cat si in spatiile de birouri.
Dracena nu are pretentii mari legate de lumina, si in general tolereaza spatiile umbrite in care alte specii nu s-ar putea dezvolta.
Dracena poate atinge inaltimi destul de mari, desi in general ea este mentinuta la o talie medie sau redusa.
Este destul de rezistenta la boli, mai ales cand este mentinuta in conditii constante, in acelasi interior. Probleme specifice sunt legate de unele insecte, si de aprovizionarea ei cu apa.
Un sol afanat, care sa asigure un drenaj cat mai bun si rapid este principala conditie a dezvoltarii acestei plante in conditii optime. Un sol greu, argilos, care nu permite scurgerea apei, va creea rapid conditiile aparitiei mucegaiurilor.
In cazul in care apar pete pe frunze cauzele ar putea fi urmatoarele: planta este mentinuta in plin soare si ar trebui sa fie mutata la umbra (in caz contrar se va ajunge la pierderea frunzelor), acelasi efect avandu-l si o schimbare bruscade temperatura, absenta apei o perioada lunga de timp, sau un atac puternic al daunatorilor.
Se inregistreaza o arsura ruginie pe marginea frunzelor in cazul in care se aplica un exces de fertilizant.
pHul solului este destul de important, acesta trebuie mentinut la 6.0- 6.5
Conditiile optime de crestere sunt in lumina puternica, dar indirecta. Planta tolereaza insa bine asa cum am mai spus si zonele umbrite.
Solul din ghiveci va fi lasat sa se usuce intre doua udari.
Temperatura ideala este temperatura camerei. In timpul iernii, daca umiditatea din camere scade, este probabil sa se inregistreze o pierdere a foliajului, nu in totalitate insa.
Ca remediu se va mentine umiditatea constanta prin asezarea unui vas cu apa in apropierea sursei de caldura.
Ca fertilizant, cel mai indicat este un fertilizant lichid care se poate aplica lunar incepand cu primavara, pana toamhna tarziu cand planta isi incetineste cresterea vegetativa.
Speciile de Dracaena cele mai raspandite ca plante ornamentale in locuinte si birouri sunt: Dracaena fragrans, Dracaena marginata, Dracaena deremensis, Dracaena godseffiana, Dracaena reflexa

Comentarii:

paste veronica postat pe 25 Decembrie 2010
dracena mea
am o floare dracena de 5 luni ia mers f bine si dintr-o data iau cazut toate frunzele va rog da,ti-mi un sfat cum sa o salvez ,multumesc

Ioana postat pe 30 Martie 2010
Draga mea dracena
Am si eu o dracena de 4-5 ani. La fel ca si JIPA MITA o am de cand avea 20 cm inaltime, iar acum are un metru si ii merge tare bine. Acum cateva observatii: eu o tin intr-un loc semiumbros si ii prieste de minune, nu am mutat-o niciodata din locul ei; o ud rar, cand i se usuca tot pamantul pt ca am observat ca daca o ud mai mult are tendinta de a-i cadea frunze de la baza; eu am pus pietricele pe substrat si vad ca ii place, ii mentin umezeala fara sa o tot stresezi cu udarile... Sper ca am fost de folos :-)

preda ioana postat pe 26 August 2009
dracaena mea
Legat de minunata si des intalnita Dracaena-am si eu o dracena marginata de aproximativ 4 luni, pana acum i-a mers foarte bine, arata minunat dar eu bineinteles foarte meticuloasa am observat ceva: dracaena mea a inceput sa aiba ca niste mice depuneri de un fel de mucegai doar calb, acestea fiind surprinse la locul de unde incep frunzele si surprinzator doar acolo nu si mai sus.De un timp eu tot curat acele mici depunere dar n-am idee ce a produs toate acestea.Va rog cine stie ceva despre aceste lucruri sa-mi dea un raspuns. Cu stima, Un simplu iubitor de plnte

JIPA MITA postat pe 24 Iunie 2009
dracaena
Referitor la mult respectata dracaena : - am si eu o dracaena cu 4 ramuri. O am de 5 ani, era micuta cand mi-a cumparat-o fiica mea. Acum e mare, o iubesc tare mult, vorbesc cu ea cand plec si cand ma intorc de la serviciu,o alint, ii pulverizez apa pe frunze, dar uneori se usuca varful frunzelor(nu la toate, cateva) si nu stiu care este cauza.Ii ofer toate conditiile exact cum scrie in recomandari privind ingrijirea dracaenei.Imi puteti spune care este cauza ? Recomand celor care au dracaena sa le iubeasca muuuult ca aceste plante merita ca si toate de altfel ! Va multumesc !