Cum ingrijim violeta africana

Violeta africanaVioletele africane (Saintpaulia ionantha) avea candva habitatul restrans in padurile de pe costa de est a Africii. In prezent, ele sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai populare plante de interior din lume. Florile acestei plante sunt colorate in nuante diferite de alb, roz, albastru si violet, unele varietati fiind bicolore. In timp ce frunzele sunt de regula carnoase, pubescente, de culoare verde inchis, au aparut recent varietati cu frunze bicolore, verde inchis cu dungi albe, de forme si consistente diferite. Dimensiunile acestei plante sunt de asemenea diferite in functie de varietate si de soi. Exista chiar si varietati agatatoare, perfecte pentru ghivecele fixate pe ziduri sau pereti.

Nivelul potrivit al intensitatii luminii este cel mai important factor de care trebuie tinut cont in ingrijirea violetelor africane. Acestea au nevoie de lumina puternica dar indirecta. Ele cresc excelent si in lumina fluorescenta a neonului.

Un alt factor important este udatul. Violetele se uda imediat dupa ce solul din ghiveci incepe sa se usuce. Acesta nu trebuie lasat sa se usuce prea mult, si nici nu se va adauga apa in exces. Pentru a mentine umiditatea la un nivel optim, ghivecele pot fi asezate in tavi pe fundul carora se pune un strat subtire de pietris. Apa din sol se va scurge in tava, iar stratul de pietris va impiedica radacinile sa stea direct in apa. Treptat, apa din stratul de pietris se va evapora mentinand astfel constant nivelul de umiditate.
Apa de robinet se va tine 24 de ore intr-un vas deschis, la temperatura camerei, inainte de a fi folosita la udarea plantei. In acest fel apa este adusa la temperatura camerei, apa rece fiind daunatoare plantelor. De asemenea nivelul clorului continut de apa de la robinet se reduce prin evaporare.

Se fertilizeaza de doua ori pe luna cu un fertilizant solubil in apa. In comert se gasesc fertilizanti speciali pentru aceasta specie.
Solul trebuie sa fie un sol bogat in materie organica, si sa asigure un bun drenaj al apei si o buna aerare a radacinilor.
Temperatura normala pentru un apartament, intre 20-28 de grade este temperatura ideala pentru violetele africane. Se va evita supunerea plantelor la schimbari bruste de temperatura, sau la temperaturi extreme, chiar si pentru o perioada scurta de timp. O buna circulatie a aerului in incaperea in care sunt mentinute ghivecele va preveni aparitia unor boli precum mucegaiurile.

Comentarii:

denisa postat pe 15 Aprilie 2010
violete africane
imi prind bine indicatiile despre aceasta floare deoarece imi place f.mult si nu stiam cum sa le ingrijesc mi-au putrezit radacinile la doua dintre ele sper macar sa reusesc cu astea ce au ramas

marcel postat pe 24 Martie 2009
violeta
mare atentie la peridiocitatea udarii, deoarece udatul exxcesiv este extrem de nociv pentru planta. De asemenea umiditatea in exces este favorabila dezvoltarii mustei albe.