Cum sa ai mereu ordine in pivnita

rafturiTeancuri de ziare vechi, o masina defecta de tuns iarba asezata intr-un colt, o lopata rasturnata pe podea - si oare unde este masina de gaurit?

Reprezentantii invataturii Feng Shui pentru amenajari vad de fapt, prin haosul din pivnita, "o zona intunecata" in subconstient. Chiar daca nu dorim sa ne uitam in sufletul nostru, o pivnita dezordonata provoaca indispozitie si neplaceri. In plus, metrii patrati suplimentari de la subsolul casei sunt ganditi si pentru a elibera etajele superioare. Cu cat isi gasesc loc si sunt asezate in ordine lucrurile de care nu avem zilnic nevoie, cu atat castigam mai mult spatiu in care sa ne desfasuram.

Premisa pentru o utilizare eficienta a pivnitei reprezinta lipsa mucegaiului si a umiditatii. In acest caz este nevoie de reparatii si de inlocuirea instalatiilor vechi de apa cu altele noi. Iluminatul trebuie sa fie puternic, nicidecum nu trebuie sa fie lumina obscura, deoarece nimeni nu poate gasi ceva si pastra ordinea in semiintuneric.

Cu ajutorul rafturilor si a dulapurilor prinse in perete se poate castiga spatiu.

Imbracamintea, care nu corespunde sezonului, poate fi depozitata in pivnita, astfel se evita incarcarea si aglomerarea dulapurilor din dormitor sau din debara.

Mobila traditionala din stejar pentru pivnita: Rafturi pentru sticlele cu vin, pentru legume si fructe sau lazi pentru cartofi. De cele mai multe ori nu mai avem o evidenta cu ce am depozitat jos. Atunci cand vrem sa facem ordine trebuie sa actionam in cativa pasi.

Primul si cel mai simplu: tot ce este nefolositor si de care ne putem lipsi trebuie scos imediat. Hartia veche si sticlele goale trebuie aruncate in containerele speciale, iar uneltele vechi, stricate si inutile in recipientele adecvate.

Pasul al doilea: verificarea tuturor dispozitivelor, pe care nu le-am utilizat de mult. De regula, acelea care nu ne-au fost de folos mai mult de un an, acelea nu vor fi utilizate nici pe viitor.

Cel de-al treilea pas este de obicei cel mai dificil: desprinderea de lucrurile de care suntem legati emotional. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa apelam din nou la container, poate copilul vecinilor se bucura de tricicleta micutului nostru, care intre timp foloseste un montainbike.

Odata cu eliberarea pivnitei este necesar sa ne punem o alta problema: cea a impartirii spatiului - ce incapere (parte) este suficient de racoroasa sau unde este mai mult loc pentru amplasarea rafturilor.

Rafturile pentru depozitarea sticlelor economisesc mult spatiu

In pivnita ar trebui sa fie o temperatura intre 8° C si 15° C, pentru ca fructele si legumele sa ramana  proaspete cat mai mult timp. Acestea se depoziteaza in lazi si rafturi de lemn. Sticlele de vin stau mult mai bine aranjate pe rafturi decat asezate in lazi una peste cealalta. In mod ideal, acestea ar trebui depozitate in pozitie orizontala. Celor  pasionati de vinuri si care au colectie in pivnita le este recomandat sa achizitioneze un aparat de aer conditionat sau rafturi cu temperatura reglabila.

cuier furtunFiecare furtun are cuierul lui

Uneltele si dispozitivele utilizate des ar trebui puse intotdeauna la indemana: agatate pe un panou special. Maturile sau lopetile pot fi agate de sina , care poate fi aplicata pe perete. Furtunul pentru gradina sau diferitele cabluri pot fi atarnate la cuier, astfel evitam sa ne mai impiedicam in ele.

In cazul in care pivnita ne ofera suficient spatiu pot fi depozitate hainele de iarna, ornamentele de Craciun sau chiar si dosarele cu acte. Nu uitati sa lipiti etichete pe cutiile de carton asezate una peste cealalta sau pe rafturile si sertarele dulapurilor.

Chiar daca spatiul este uscat, evitati totusi ca lucrurile care se pot umezi repede sa fie asezate direct pe pamant. Cea mai eleganta rezolvare pentru depozitarea lucrurilor raman totusi rafturile sau dulapurile atasate de pereti. Chiar si pentru pivnita, acestea reprezinta o investitie buna.

De ce sa nu folosim spatiul castigat si sa-l transformam in ceva util? Putem amplasa o masa de biliard sau una de tenis. Astfel, nu mai poate fi vorba de "o zona intunecoasa" din locuinta, ci de una in care ne putem relaxa.

InCasa.ro