Cum sa alegem cel mai potrivit mobilier de gradina

  

Inainte de a cumpara este recomandabil sa va informati mai intai. Daca faceti acest lucru veti reusi sa cumparati mobilierul de gradina care ce va trebuie si care va dura mult timp. In acest sens, va prezentam cateva sfaturi importante de care ar fi bine sa tineti seama cand plecati la cumparaturi.

In primul rand trebuie sa va hotarati daca aveti nevoie de mobilier pliant, care trebuie adapostit in magazie sau garaj pe perioada iernii, sau mobilier din lemn masiv sau ciment chiar, care ramane afara, in gradina, pe toata perioada anului. Daca vreti ca mobilierul sa fie o parte permanenta din gradina, atunci e recomandabil sa cumparati moblier masiv, din lemn rezistent la intemperiile vremii, din aluminiu, fier tratat astfel incat sa nu putrezeasca sau, cel mai bine, din ciment. Desigur, acestea sunt mai scumpe, sunt considerate a fi investitii bune, pentru ca sunt fabrticate din materiale mai grele, durabile; veti vedea chiar ca pe termen lung se vor dovedi chiar mai ieftine decat celelalte.

mobilier de gradina 3

Alegerea mobilierului de gradina, mai ales a "materialului" potrivit este de o importanta majora. Stabiliti ce tip de material va pune in evidenta peluza sau gradina si selectati-l pe acela care se potriveste cel mai bine, care da un aspect echilibrat.

Lemnul este cel mai bun dintre toate pentru ca este usor, din punct de vedere estetic aduna multe puncte pozitive, este comfortabil, dar necesita ingrijiri. Alegeti un tip de lemn masiv, rezistent, eventual de provenienta tropicala, care are de la natura un continut mare de ulei in compozitie, cum ar fi lemnul de tek, iroko sau courbaril (copac originar din vestul Indiei); din tipurile mai des intalnite la noi, cel mai bun este mobiluerul de brad, pentru ca lemnul de brad contine rasina. Aceste tipuri de lemn sunt rezistente la intemperiile vremii si pot fi lasate afara tot anul.

Este de preferat ca mobilierul sa aiba stifturi (cepuri) de lemn si nu de metal, pentru ca pot rugini. Daca totusi sunt folosite fitinguri de metal, acestea ar trebui sa fie din alama, otel inoxidabil sau aluminiu, pentru ca acestea sunt materiale rezistente la coroziune.

Alegeti piesele de mobilier care au fost facute din material de buna calitate, au fost asamblate corespunzator si care au un finisaj perfect; evitati-le pe cele cu noduri, crapaturi si alte defecte, pentru ca ele ar fi putut fi eliminate de la inceput din material. In plus, lemnul din care este facut modilierul trebuie sa fie uscat, in nici un caz tanar sau verde.

Unele fabrici folosesc diferite tipuri de adezivi sau rasina pentru a "lipi" partile componente ale mabilierului. Aceasta tehnica s-a dovedit in timp a fi buna din punctul de vedere al performantelor si durabilitatii.

mobilier de gradina 4

Daca mobilierul de gradina s-a murdarit sau prafuit, o situatie foarte des intalnita in orase, acesta se poate curata foarte simplu cu un amestec de apa su sapun si cu o perie de sarma. Presiunea apei de la furtun trebuie sa fie de 60-80 bari, iar jetul trebuie sa porneasca de la o distanta de minim 30 cm. Odata ce mobilierul de gradina si-a pierdut culoarea initiala, aceasta poate fi "adusa la lumina" prin o astfel de spalare. In plus, o cantitate mica de inalbitor turnata in apa va inlatura algele adunate pe lemn sau fier. Petele de orice tip, inclusiv cele de grasime, pot fi curatate daca se spala locul respectiv cu putin detergent si apoi se clateste din abundenta cu apa.

In climatele uscate sau in care exista perioade lungi de seceta, este normal ca mobilierul de lemn sa crape. Impotriva acestui neajuns nu se poate lua nici o masura de precautie, insa indata ce umiditatea atmosferica va urca, lemnul va reveni la normal.

Nu este necesar sa folositi uleiuri speciale sau lac pe scaunele sau masa de gradina, pentru ca acestea nu le vor prelungi viata. Totusi, acest tratament le va da un aspect mai placut. Inainte de aplicare, lemnul trebuie sa fie perfect uscat, altfel se va crapa.

Mobilierul de gradina facut din fier forjat arata cel mai bine daca este facut de un artizan, manual, pentru ca astfel va avea acel aspect de unicat. Dezavantajul fierului forjat este ca atunci cand ploua, sau iarna (daca nu vreti sa le adapostiti) sunt foarte greu se mutat. In plus, fierul rugineste, astfel ca scaunele si mesele din fier forjat trebuie foarte bine tratate cu o vopsea anticoroziva (normal este ca pe instructiunile de pe ambalaj sa existe o garantie in acest sens de cel putin 1 an, sau macar sa scrie daca piesa de mobilier a fost tratata impotriva ruginii).

In cele din urma, va recomandam sa investiti si in niste huse pentru modilierul de gradina. Husele exista acum intr-o varietate de culori si forme, si in plus va vor scuti de o gramada de bani, pentru ca vor prelungi viata mobilei cu cativa ani buni; desigur, alegeti culori care sa se armonizeze cu gradina si florile din ea.

mobilier de gradina 5