Login utilizator Cont nou gratuit Comunitatea incasa.ro
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Curmalul (Phoenix dactylifera)

CurmalulCurmalul este o specie de palmier din genul Phoenix, familia Arecaceae, fiind cultivat, cu precadere, pentru fructele sale cu un bogat continut de zahar, fier si potasiu. Datorita plantarii intensive, originea i s-a pierdut in timp, insa, cel mai probabil, curmalul provine din oazele din nordul Africii sau din sud-vestul Asiei.

 

Cunoscut si apreciat inca din antichitate, acest copac este privit de catre vechii egipteni ca un simbol al fertilitatii, reprezentat pe monezi si pe monumentele cartaginezilor. Etimologic denumirea de  Phoenix dactylifera provine, pe de o parte de la fenicienii care au raspandit planta in multe zone ale Mediteranei (phoenix=fenician), iar pe de alta de la greci, "actylos" insemnand "deget", iar "fero" = "port", in traducere libera: "purtator de degete", "care are fructele in forma de deget".

 

In patria de origine atinge dimensiuni impresionante - 15-25 m in inaltime. Deseori dintr-o singura radacina se dezvolta mai multe trunchiuri grupate; de cele mai multe ori, insa, curmalul creste individual. Trunchiurile neramificate sunt invelite intr-o retea de fibre, fiind prevazute cu un manunchi de frunze penate in varf. Acestea sunt lungi de 3-5 m., avand petiolii prevazuti cu tepi si aproximativ 150 de frunzulite, care au 30 cm. lungime si 2 cm. latime. Intreaga deschidere a coroanei are un diametru de 6-10 m. Florile masculine si feminine sunt plasate pe indivizi diferiti.

 

Fructele asemanatoare prunelor, de forma oval-cilindrica, cu dimensiuni de 3-7 cm in lungime si 2-3 cm in diametru, pot avea culori diferite: de la rosu stralucitor la galben, in functie de varietati.

 

Curmalul se inmulteste foarte usor prin seminte, insa numai 50% din rasaduri vor fi purtatoare de flori feminine si prin urmare, vor face fructe. De asemenea, in urma inmultirii prin seminte vor rezulta copaci mai mici si de o calitate mai slaba. Astfel ca cel mai indicat procedeu de inmultire este butasirea. Plantele rezultate in urma acestui procedeu vor rodi cu 2-3 ani mai devreme decat cele rezultate din inmultirea cu seminte.

 

Pe langa fructele sale gustoase, care constituie hrana principala a populatiilor indigene, curmalul este cultivat si pentru lemnul, frunzele si fibrele sale.

 

In cazul in care doriti sa il cresteti in apartament, trebuie sa ii asigurati urmatoarele conditii: un substat poros, fibros, bine drenat; udare din abundenta in perioada de vegetatie (primavara - vara) si moderata pe timpul iernii; temperatura de peste 20 grade C in perioada de vegetatie si de  15-16 grade C iarna; o buna aerisire, fara a expune planta curentilor de aer mai ales cu diferente mari de temperatura; indepartarea periodica a prafului si pulverizarea frunzelor cu apa; lumina suficienta in faza de vegetatie (cand pot fi scoase afara); in apartament pot fi tinute in lumina difuza.

 

www.incasa.ro

 

Follow InCasaMea on Twitter
Alte articole din Plante interior/exterior/Seminte

Comentarii:

16 Martie 2012 postat de YBXPndCPiOPtSjTy
kviqSGidOGEFviXnsOu
bunaaa!nici nu iti imaginezi cat ma bucur ca pot sa rasntmit un mesaj unui om pe care il apreciez! sunt cam off topic, sper ca nu te superi! Tu si inca 2 3 oameni de tv ati avut emisiuni (tu inca mai ai si bravos pentru ca faci o treaba de calitate)care au tinut ani, sezoane intregi la care oamenii s-au uitat cu placere, au urmarit in continuare! In ultimul timp sunt promovate tot mai mult nonvalorile, pipitele cu sani care fara promter sunt varza si emisiunile tabloid chiar nimeni nu mai simte nevoia de a promova oameni cu calitati? e groaznic, din pct meu de vedere cum se intra acum in media si mai groaznic ca toate analfabetele ajung sa aiba un articol in ziar! si observ ca oamenii de care ziceam mai sus sunt tot mai rari .se retrag din breasla aia ai ramas doar tu! sper sa nu te razgandesti si sa ne parasesti si tu!Si acum sa te felicit pentru blog imi place cum si ce scri si mult succes in continuare!

24 Octombrie 2010 postat de Nicolaie Vaduva
achizitie
Sunt interesat de achizitionarea unor arbsti si pomi. Pot afla care este procdura pentru a va contacta si cum pot face achizitia? Acesti arbusti si pomi sunt aclimatizati la conditiile geo-climatice ale tarii?

28 Februarie 2010 postat de traian
cumpar
as dorii sa cumpar arbore de piper, scortisoara si dafin de apartament

28 Ianuarie 2010 postat de Getta Mosac
lamuriri despre frunze
stie cineva sa-mi spuna,daca frunzele curmalului,sunt otravitoare?Am un perus si una,doua,e-n el si mai rontaie pe varfurile frunzelor.Pare tare fericit in el si se da si uta pe crengi Va multumesc!

11 Ianuarie 2010 postat de popa gheorghe
salut
as dorii sa cumpar si eu acest pom,stiti de unde?si daca sunt aclimatizati la noi in zona(zona mangalia) multumesc...

Comenteaza acest articol