Smochinul indian (Ficus benghalensis)

Ficus benghalensisFicus benghalensis, cunoscut si sub denumirile de smochin bengalez, smochin indian, ficus indian etc. este o specie de ficus, endemica din Bangladesh, India si Sri Lanka. Acesta este renumit pentru felul in care creste - mai mult pe latime decat pe inaltime.

Smochinul indian are peste 1000 de trunchiuri, fiind considerat copacul cu cea mai mare coroana din lume. Unele exemplare acopera suprafete de peste 1 ha - adica aproximativ cat 30 de terenuri de tenis. Un singur copac din specia Ficus benghalensis arata ca un palc de copaci cu multe trunchiuri alaturate.

Aceasta grandoare neobisnuita este determinata de modul in care creste smochinul indian: din crengi coboara niste radacini speciale ca niste sfori, care, atunci cand ating pamantul, incep sa se infiga in el. In acest timp, partea atarnata a radacinii se ingroasa treptat, transformandu-se incet intr-un "trunchi" suplimentar.

In India si Sri Lanka, de unde provine, acest copac este considerat sacru si se gaseste deseori pe terenurile templelor si ale locurilor sfinte.

Constituie hrana animalelor si a pasarilor. Semintele smochinului indian sunt dispersate de catre pasari, studiile aratand ca acele seminte care trec prin sistemul digestiv al pasarilor au mai mari sanse sa germineze si rasar mai devreme decat cele care cad direct pe pamant.

Photo: 1, 2

Corina Dovinca
InCasa.ro


Comentarii:

Jx0bAngNeVsr postat pe 02 Septembrie 2013
vdcaBiyf6XJv
I came over here from Audrey's Mish Mash post. I, too have had trouble with bloeggr lately. I changed something in the "settings" and now it's working much better.That is most weird about the ficus. I have a couple of those, and this is not something they have ever done. But it sounds like it could be a good thing.