Decoratiuni - Pitici de gradina

Atunci cand dorim sa dam un aspect frumos dar si putina culoare spatiului exterior, apelam la celebrii pitici de gradina. De forme diferite, si asezati strategic in locuri neobisnuite, aceste mici figurine sunt unele dintre cele mai cautate accesorii decorative.

Cu toate ca multi ii folosesc pentru a-si infrumuseta gradina atat pe timp de vara cat si in sezonul rece, putini sunt cei care cunosc istoria lor. Povestea piticilor mitologici de gradina isi are inceputul in Evul Mediu, cand se credea ca aceste creaturi traiesc mai ales in subteran. Prezenta acestora este considerata si astazi benefica pentru orice gradina de flori sau de legume.

Primele figurine au aparut in anii 1800, in Germania, si au fost realizate de sculptorul Phillip Griebel. Popularitatea acestora a inceput sa creasca insa in anii 1840, cand micile figurine au aparut pe piata din Anglia.

Initial, gnomii erau facuti manual, din lut, dar din 1870 au inceput sa fie produsi in masa de Philipp Griebel si August Heissner, doi producatori germani care au deveni cunoscuti in intreaga lume datorita acestor figurine.

Din pacate, cele doua razboaie mondiale au distrus productia piticilor de gradina din Germania, iar la inceputul anilor 1960, gnomii de plastic pe care ii cunoastem astazi “au intrat pe scena”. In general, preturile piticilor de gradina variaza in functie de dimensiune si model, dar si in functie de materialul din care sunt confectionati.

Atunci cand achizitionam astfel de accesorii pentru gradina, trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte. In primul rand trebuie sa stim dinainte zona in care vom pozitiona piticul. Acesta nu trebuie sa fie amplasat foarte aproape de plante pentru a nu le afecta procesul lor de crestere. O amplasare nepotrivita poate priva plantele de lumina sau, mai rau, poate lasa plantele fara spatiu suficient de dezvoltare.

Totodata, trebuie sa ne asiguram ca suprafata pe care amplasam piticii este dreapta, pentru a nu exista pericolul ca ornamentul sa striveasca plantele din jur sau sa se sparga (daca este confectionat din ceramica), prin "aterizari" accidentale.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro