Desert traditional austriac: Sachertorte

Sachertorte, traditionalul desert austriac, va fi cu siguranta pe placul iubitorilor de ciocolata. Desi nu este un desert sofisticat, totrul vienez va va surprinde cu gustul sau rafinat.

Dar nu gustul este cel care a facut acesta prajitura atat de celebra, ci povestea ei, care a inceput in 1832. Printul Klemens Wenzel von Metternich a cerut pentru cina o prajitura noua, gustoasa si rafinata, o prajitura speciala “care sa faca cinste rangului sau".

Cum bucatarul printului se imbolnaveste exact in acea perioada, desertul a fost facut de ucenicul acestuia, Franz Sacher, care a fost foarte laudat pentru desertul sau. Deoarece reteta originala a Tortului Sacher este secreta si in ziua de azi, mai jos va prezentam o reteta foarte apropiata de cea originala.

Tortul Sacher este compus din doua straturi de blat pufos cu ciocolata, la mijloc are un delicios gem de caise si este imbracat apoi intr-o glazura de ciocolata. Pentru acest desert veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru blat: 150 g unt,150 g zahar, 150 g ciocolata topita, 8 oua (se separa galbenusul de albus), 120 g faina, pesmet, gem de caise.

Pentru glazura:150 g ciocolata, 1 lingura ulei, 200 g zahar si 125 ml apa.

Mod de preparare:

Untul se bate impreuna cu zaharul (75 g) si ciocolata topita. Apoi se adauga pe rand cate un galbenus pana ce amestecul se ingroasa si devine spumos. Peste acest amestec se adauga faina si albusurile batute spuma cu zaharul ramas.

Amestecul se toarna intr-o forma de tort unsa cu unt si tapetata cu pesmet si se da apoi in cuptorul preincins la 180 grade C timp de o ora. Cand este gata, blatul este lasat sa se raceasca, dupa care este scos din forma de tort pe un platou. Blatul se taie in doua si umplut la mijloc cu gemul de caise.

Glazura de ciocolata se pregateste astfel:

Ciocolata se topeste la bain-marie si se amesteca cu uleiul. Separat, se fierbe apa cu zaharul pana se face un sirop. Dupa ce se raceste siropul se pune cate o lingurita din acesta in ciocolata topita si se amesteca dupa fiecare lingurita pana ce se obtine un amestec omogen. Amestecul obtinut se intinde peste tort. Desertul se pastreaza la temperatura camerei si se serveste dupa sase ore de la preparare.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro