Designul interior - istoric - partea 1

DESIGNUL INTERIOR PROFESIONIST

Designul interior profesionist poate fi impartit in doua categorii distincte : design rezidential sau non-rezidential. Prima categorie se ocupa exclusiv de interiorul locuintelor, fie ca este vorba de apartamente sau case. Cea de a doua de spatii si cladiri publice, precum sali de concert, banci, birouri, teatre, restaurante, hoteluri, biserici. Majoritatea expertilor in design se specializeaza in una sau mai multe astfel de domenii. Uneori arhitectul realizeaza si partea de design, alteori cei doi colaboreaza intr-un proiect pentru a obtine un intreg unitar. Cel mai adesea designerul lucreaza independent in spatiul deja existent, propunand schimbari structurale doar atunci cand este cazul, marginindu-se la modificari de aspect.

Designerii profesionisti lucreaza cel putin la inceput pe un desen la scala, un spatiu care nu poate fi modificat sau restructurat, desi se pot aduce modificari arhitecturale minore (se pot schimba locurile in care se monteaza usile, ferestrele, poate fi modificata reteaua electrica). Designerul trebuie sa realizeze un ansamblu placut folosind numeroase componente, inclusiv surse de lumina, culori, materiale textile, podele si finisaje pentru pereti, elemente decorative (mobilier sau obiecte de artizanat), tablouri, obiecte de arta, in functie de rezultatul dorit si de resursele financiare disponibile. Alegerile finale sunt in buna parte influentate de optiunile si gusturile clientilor, dar si de destinatia finala a camerei alese.

Lumina, fie ca este naturala sau artificiala, sau o combinatie intre acestea, are un efect important asupra atmosferei generale dintr-o camera. Sursele de lumina trebuie armonizate intotdeauna cu schema cromatica. Culorile reci (albastru, verde, gri) si cele calde (rosu, galben, portocaliu, cafeniu), culorile intense (rosu, cafeniu, purpuriu, negru) si cele pale (bej, roz) pot modifica total aspectul unei incaperi. Unele nuante pot da impresia de spatiu mai mare (albul si nuantele racoroase, deschise), iar altele pot fi folosite pentru a micsora aparent spatiul (negrul si culorile calde si intunecate). Unele culori se amestecta perfect cu altele, potrivindu-se perfect ; altele difera ca intensitate. Un designer priceput se poate folosi pentru armonia cromatica dorita de anumite jocuri de umbre si lumini, dificil de realizat, dar cu un efect deosebit. Spre exemplu obiectele decorative de mici dimensiuni pot fi scoase in evidenta prin contrastul cromatic fata de nuantele de fundal dintr-o incapere.

Texturile folosite intr-o camera sunt un alt element care contribuie la aspectul general al unei incaperi. Materialele textile diverse, caramida, sticla, gipsul, damascul, lemnul, matasea - toate sunt elemente care pot creste valoarea unei incaperi sau dimpotriva o pot distruge.

ISTORIC

Dorinta omului de a-si imbunatati in permanenta locuinta si mediul inconjurator este la fel de veche ca specia umana, manifestandu-se de-a lungul istoriei intr-o asemenea masura incat se poate vorbi de un istoric al designului.


LUMEA VECHE

In afara semnificatiei religioase, desenele de pe peretii pesterilor sugereaza astazi ca oamenii din comuna primitiva aveau un anumit gust pentru imbunatatirea si infrumusetarea locului in care locuiau. Peretii cenusii de stanca pareau prea goi si prea sumbri, asa ca dintr-o sensibilitate care practic nu avea nici un scop practic, omul primitiv simtea nevoia de a aduce o forma primara de arta in viata sa. Marturiile istorice despre civilizatiile din Mesopotamia si Palestina demonstreaza ca aceste schimbari erau intr-un trend ascendent, fiind deja utilizate elemente de baza in dezvoltarea si organizarea locuintelor. Un exemplu deosebit il reprezinta si astazi arhitectura egipteana, in special datorita atentiei acordate decoratiunilor interioare. Nici vechea China nu a fost o exceptie, ultimele descoperiri arheologice de artefacte, unelte si mobilier demonstrand ca in viata de zi cu zi frumusetea locuintei era un scop in sine, care demonstra statutul social si material al proprietarului. Inca de la inceputurile civilizatiei occidentale, anuntat de realizarile Greciei, preocuparea pentru decorarea si amenajarea spatiului interior a inceput sa devina o disciplina specifica, chiar daca la inceput cel putin accesibila doar celor foarte bogati.

pompei  

Romanii, care au asimilat si imitat pentru a dezvolta multe din elementele culturii elene, au fost cu adevarat fascinati de posibilitatile aproape nelimitate de a controla si imbunatati mediul in care se traia, de la arhitectura oraselor la decorarea camerelor. Stilul clasic a avut o influenta covarsitoare asupra gustului si ideilor occidentale de-a lungul istoriei. Culturile orientale - in special cele din India, China sau Japonia - au influentat puternic designul occidental, dar in mai mica masura.

Designul interior modern european isi are adevaratele inceputuri in Evul Mediu (secolele V - XV).