Despre bulimie si anorexie

despre_bulimie_si_anemie_2Bulimia consta intr-o manifestare de pierdere a controlului in privinta comportamentului alimentar in timpul ingestiei de alimente si provocarea vomei dupa aceea.

Persoanele cu bulimie au o alimentatie haotica, urmata de vomismente autoinduse. Aceste persoane au o mare pofta de dulciuri, pe care le consuma pentru a umple golul existentei. Se gandesc tot timpul la problemele alimentare si pot avea simptome depresive ca : stima de sine scazuta, tristete, tulburari de somn, lipsa de spranta.

Pentru bulimia nervoasa criteriile de diagnostic sunt:
- episoade bulimice repetate, cel putin 2 astfel de episoade timp de cel putin 3 luni;
- pierderea controlului in timpul ingestiei alimentare;
- comportamente compensatorii repetate in vederea prevenirii cresterii in greutate;
- autoevaluarea afectata de forma corpului si de greutatea corporala.

Anorexia consta intr-o dorinta intensa de a fi slab mereu si astfel de a incerca neincetat pastrarea unei greutati corporale scazute. Persoanele care sufera de anorexie au o imagine deformata despre propriul corp, crezand ca sunt grase chiar si atunci cand au mult sub greutatea normala.

Criteriile de diagnostic pentru anemia nervoasa sunt :
- o greutate corporala mai mica cu 15% fata de greutatea normala;
- teama intensa de a se ingrasa;
-
distorsiuni ale imaginii propriului organism;
-
absenta a minimum 3 cicluri menstruale consecutive.

Preponderenta anorexiei la femei este intre 0,5% (in cazul unor criterii stricte de definire) si 3,7% (in cadrul unor criterii mai largi), iar in cazul bulimiei estimarile asupra preponderentei sunt intre 1,1 si 4,2%.