Dictionar de stiluri decorative A - C

Daca sunteti gata sa decorati o camera dar mai aveti nevoie de cateva detalii legate de stilurile existente pentru a va putea hotara, cititi informatiile de mai jos - sunt prezentate in ordine alfabetica 11 stiluri decorative, inclusiv cu perioadele in care au aparut si ce este la moda acum.

interior art deco

interior art nouveau

interor art and crafts

interior art deco

mobila art nouveau

interior arts & crafts

Art Deco - este un stil geometric, organizat popular in anii 1920 - 1930, caracterizat prin fatade rotunjite, accente in oglinda (simetrie), linii stralucitoare si, in ceea ce priveste mobilierul de lemn, blaturi de sticla si elemente de feronerie.

Art Nouveau - predecesorul stilului art deco, art nouveau s-a dezvoltat in Franta intre anii 1890 ai 1910. Mobilierul si accesoriile, precum lampile care se vindeau la magazinul Tiffany, se caracterizau prin linii ornamentale, curgatoare si forme libere ce aveau ca sursa de inspiratie natura si silueta feminina.

Arta si Mestesug - aceasta miscare a venit ca o reactie impotriva productiei in masa promovate de revolutia industriala si a ornamentelor greoaie din perioada victoriana. Popular la inceputul anilor 1900, acest stil aduce maiestria mestesugarilor in prim plan, in forme simple de tamplarie, ornamentatii putine si linii puternice. Materialele folosite pentru a infrumuseta stilul sunt metalele, vitralii si bucati de ceramica pictate, precum si materiale cu modele florale. Artizanii cunoscuti ai acelor timpuri sunt William Morris, Gustav Stickley si Charles si Henry Greene.

interior japonez

interior chinezesc

interior janonez

interior cu influente chinezesti

Stilul Asiatic - se refera in general la influentele japoneze si chinezesti in modul de decorare. Interioarele traditionale japoneze au dimensiuni strict raportate la forma umana, cu podele din fibre naturale si covorase denumite tatami. Materialele ca bambusul si culorile inspirate din natura ajuta la creearea unui mediu calm si senin. Alte caracteristici sunt panourile despartitoare, denumite shoji, si lanternele din hartie. Interioarele chinezesti se disting prin mobilierul foarte stilizat, cu desene pictate de mana, finisaze lacuite, accesorii viu colorate si statuete sau ornamente ce reprezinta animale sau creaturi mitice. Rosul este foarte des intalnit pentru ca simbolizeaza norocul.

stil baroc

mobilier beidermeier

stilul colonial britanic

stilul baroc

mobilier beidermeier

stilul colonial britanic

Baroc - stil foarte decorativ si ornamental care isi are originea in Italia anilor 1600 si care se caracterizeaza prin coloane deformate, linii curbate, mari si neregulate, forme cu rasuciri elaborate, ornamente si finisaze supradimensionate, materiale scumpe. Auriul este culoarea predominata si este accentuata de nuante puternice precum purpuriul, verdele inchis si rosul intens.

Beidermeier - stil german pentru decorarea mobilierului incepand cu prima jumatate a anilor 1800, axat pe linii puternice si comfort. Sunt folosite culori deschise si nuante pastelate pe post de culori secundare. Mobilierul este construit din lemn de culoare deschisa, cu forme liniare sau curbe, derivate din stilul mult mai formal numit French Empire. Podelele sunt de parchet si au modele geometrice.

Stilul Colonial Britanic - ararut odata cu sosirea colonistilor britanici in indiile de vest, acest stil reprezinta o imbinare a elegantei stilului victorian cu motivele animale si tropicale din Caraibe. Mobilierul e de obicei din mahon sau lemn de tek, combinat cu platci de rachita, trestie sau piele.

pat in stil colonial

camera de zi in stil colonial

interior contemporan

dormitor in stil colonial

camera de zi in stil colonial

interior contemporan

Stilul Colonial - a dominat design-ul mobilierului in America anilor 1700 pana in era revolutionara. Ii este carcteristica folosirea din abundenta a lemnului pentru podele si pereti, care de multe ori erau lasate fara finisaje. Picioarele si spatarele scaunelor sunt simple, fusiforme, fara ornamente complicate. Accesoriile caracteristice stilului sunt broderiile, tesaturile, portretele de familie si alpacaua.

Stilul Contemporan - cuprinde o gama larga de stiluri care s-au dezvoltat in a doua jumatate a secolului 20. Piesele au trasaturi delicate si linii rotunjite, opuse liniilor agresive intalnite in design-ul modern. Interioarele au elemente neutre si culori indraznete, iar accentul cade pe linie si forma.

stil cottage

interior country

 

dormitor in stil cottage

interior in stil country

 

Stilul Cottage - ofera un aspect colorat si comfortabil caracterizat prin mobilier pictat sau decorat, cu linii gratioase, elemente texturate cum ar fi cosurile, covoare si perdele din fibre naturale si finisari de piele. Paleta de culori este inspirata din culorile din gradina de flori.

Stilul Country - depinde de locatia geografica in care este aplicat, luand influente din fiecare zona. In general insa, este caracterizat prin mobilier redus la strictul necesar, culori inabusite, finisari vopsite in alb si materiale tip vintage.