Dormitorul - oaza de relaxare

dormitorMai bine de o treime din viata ne-o petrecem in somn, de aceea importanta amenajarii dormitorului este foarte mare. Spatiul potrivit, un pat bun si dulapuri bine aranjate - detalii sarmante care ne conduc in lumea viselor.

Datorita curentului electric camera in care dormim s-a transformat intr-un spatiu care ne ofere multe posibilitati: aici ne relaxam, citim, luam micul dejun uneori, ne uitam la televizor, probam si sortam hainele, uneori lucram, iar printre toate acestea dormim.

Incaperea cea mai potrivita pentru a fi transormata in dormitor este de cel putin 3,50 x 3,50 m. Tineti cont, in timp ce amenajati, ca distanta dintre dulapuri si celalalte piese de mobilier sa fie de cel putin 1,20m. Astfel, dulapurile pot fi deschise usor, iar dvs. aveti suficient spatiu pentru a va putea misca fara sa va loviti.

De regula dormitorul se afla la etajul I pe partea opusa strazii, tocmai pentru a evita zgomotul traficului. Daca doriti sa fiti treziti de primele raze ale soarelui este recomandat ca dormitorul sa fie amenajat in partea de est. Cine doreste sa profite de lumina pe intreaga durata a zilei alege ca dormitorul sa fie in partea vestica.

Pentru o noapte linistita si un somn odihnitor este important ca dormitorul sa fie aerisit. Mobilierul principal al dormitorului este bineinteles patul. Pentru a folosi in mod optim spatiul incaperii, ar fi bine ca patul sa fie situat langa un perete, dar nu langa un perete exterior sau sub fereastra. Este indicat ca in ambele parti ale patului sa fie un loc de aproximativ 80 cm pentru un plus de confort atunci cand coboram.

Ca este vorba despe un pat de o singura persoana, unul dublu sau de o saltea mai speciala ramane la alegerea fiecaruia. In orice caz, aceasta piesa de mobilier trebuie sa fie cu 20 - 25 cm mai mare decat lungimea propriului corp.

Dulapul este de asemenea indispensabil, de aceea el trebuie sa fie cat mai practic si cat mai util.

Cateva sfaturi pentru ca dormitorul dvs. sa fie mai cald si mai primitor:

- Un fotoliu mai deosebit sau o canapea micuta si confortabila ne invita sa lenevim in zilele ploioase si ne relaxeaza atunci cand stresul si oboseala isi spun cuvantul.

- In cazul in care utilizati dormitorul si pentru exercitiile zilnice de gimnastica, ascundeti aparatele de fitness dupa un paravan sau un raft cu diferite ornamente.

- O incapere cu mult mobilier oboseste. Alegeti ceea ce vi se potriveste cel mai bine, ceea ce va reprezinta si dati camerei un aer distinct.

- Conform invataturii Feng Shui, daca doriti sa va relaxati dupa o zi agitata, evitati mobilierul cu canturi sau colturi proeminente.

- Asezati patul asa incat sa aveti contact vizual cu usa, dar nu il asezati prea aproape de aceasta.

- O incapere mica da senzatia ca este mai mare atunci cand culorile peretilor sunt calde si deschise si daca sunt evitate modelele.

- Iluminatul cuprinde 3 puncte principale: lampa din tavan cu lumina normala, veioza de pe noptiera care ne ajuta sa citim o carte inainte de culcare si lumini ( de exemplu spoturi, care pun in valoare un anumit obiect sau un perete etc ) care ne relaxeaza.

- Cel mai indicat este ca toate luminile sa poata fi stinse si din pat.

- Perdelele sau draperiile ar trebui sa aiba aceeasi nuanta cu podelei sau cu covorului.

Incasa.ro