Eficienta sistemelor de iluminare cu leduri in gradinarit

Unul dintre factorii importanti care contribuie la cresterea si dezvoltarea plantelor este lumina. Aceasta reprezinta sursa principala de energie pentru plante. Cantitatea de lumina necesara dezvoltarii unei plante difera in functie de specie, unele plante avand nevoie sa se afle in bataia directa a soarelui, iar altele sa fie ferite, preferand lumina filtrata de acoperisul verde al padurii sau a perdelei, in cazul plantelor de apartament.

Deci, este foarte important ca spatiul in care droiti sa tineti plantele sa indeplineasca acest criteriu: o iluminare adecvata. In cazul in care spatiul nu dispune de suficienta lumina naturala, exista multe alte metode prin care sa supliniti lipsa acesteia.

Una dintre solutii ar fi amplasarea unei instalatii luminoase, dar acest lucru descurajeaza pe multi, pentru ca la prima vedere  pare ceva dificil si costisitor. Asa si este daca optati pentru luminile fluorescente. Sistemele de iluminare cu leduri ofera insa ceva mai multe avantaje: au un consum foarte mic, sunt eficiente si se instaleaza foarte usor.

De asemenea, trebuie mentionat faptul ca puteti regla intensitatea liminii si ca nu exista riscul spargerii la contact cu picaturi de apa, iar praful se poate curața usor. Inca un avantaj de luat in seama este cel legat de producerea caldurii. Iluminatul cu becuri fluorescente produce in timp multa caldura si este posibil sa aveti astfel nevoie si de un sistem performant de ventilatie pentru a feri plantele de caldura in exces. Acest lucru nu se intampla insa si in cazul sistemelor de iluminare cu leduri.

Este foarte important sa tineti cont de culoarea ledurilor deoarece plantele raspund diferit la lumina de diferite culori. In general, lumina rosie face plantele sa devina inalte, in timp ce lumina albastra, atunci cand este folosita singura, poate provoca o crestere mica, indesata. Iluminarea cu leduri poate stimula cresterea plantelor cu pana la 40%.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro