Floarea de colt

O floare rara, care se intalneste destul de greu in mediul ei natural, poate fi cultivata in gradina ca planta ornamentala. Este vorba despre Floarea de colt, ce creste la altitudini mari, de 1000-1500 m, pe versantii abrupti si insoriti.

Planta mai este cunoscuta si sub numele de floarea reginei si albumeala. Denumirea stiintifica este „Leontopodium alpinum“ si este ruda cu floarea-soarelui si margareta. Inca din 1933 planta se afla sub ocrotirea legii si a fost declarata monument al naturii.

Floarea de colt este foarte usor de recunoscut datorita aspectului sau unic. Este o planta perena, cu o tulpina dreapta, ce poate ajunge pana la 50 - 80 cm. Are funzele alungite, de culoare verde deschis, ce formeaza la baza plantei mici rozete. Din mijlocul acestora ies tulpinile ce poarta flori singulare sau in inflorescente. Toata planta este acoperita de perisori albi foarte fini, ce ii confera un aspect catifelat, asemenea unei flori nemuritoare.

Desi pare greu de crezut, Floarea de colt poate creste si la altitudini mai joase, chiar si in gradini, ca planta decorativa. Desigur, pentru a se dezvolta corespunzator, trebuie sa i se creeze  conditii similare cu mediul natural. Inmultirea se face numai prin seminte.

Nu are nevoie de ingrijire speciala. Se planteaza in teren calcaros cu adaos de turba din conifere. Are nevoie de mult soare iar pamantul trebuie mentinut in permanenta umed. In primul an de vegetatie planta se dezvolta lent, iar in anul urmator infloreste. Daca pe munte infloresc in lunile iulie-august, in gradina acestea isi deschid petalele prin mai-iunie. In timpul iernii se pot mentine in sera la lumina multa si caldura moderata. Floarea de colt poate fi si o planta de apartament daca este pozitionata pe pervazul unei ferestre luminoase.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro