Fructe care ne plac: portocale si mandarine

Portocalele si mandarinele sunt printre cele mai gustoase fructe exotice. Rafturile magazinelor si tarabele pietelor sunt pline cu aceste fructe, semn ca ele se afla categoric undeva in fruntea listei cu fructe preferate ale romanilor. Oricum, nu este de mirare ca situatia sta asa, pentru ca portocalele si mandarinele sunt bune de mancat ca desert dar si sub forma de sucuri, creme, gem sau dulceata si inghetata. Sa recunoastem, feliile de portocala arata minunat daca sunt asezate pe un tort. Mai mult, in bucataria siciliana, portocalele fac parte din lista de ingrediente a unor retete de salata, fiind combinate cu succes cu legume precum arugula sau ceapa rosie. In Provence, portocalele sunt folosite pentru a accentua aroma fripturilor.

Desi anotimpul citricelor este iarna, cand se spune ca apar cele mai bune fructe de acest gen, ''febra'' portocalelor si mandarilenor are loc in jurul fiecarei sarbatori. Principalele tari producatoare sunt SUA, Spania, Italia, Israel, insa comerciantii nostrii prefera tari mai apropiate, precum Grecia, Turcia, Liban.

Cum alegem portocalele
In general ne spunem ca daca alegem un fruct cu coaja stralucitoare, lucioasa, si
continutul acestuia va fi la fel de bun. Ei bine, nu este chiar asa.
- culoarea portocalei este influentata de cantitatea de lumina, de temperatura la care a
fost pastrata si, in unele cazuri, de aditivii alimentari, asa ca nu este un indicator tocmai bun pentru calitatea fructului.
- in acelasi sens, nici dimensiunea fructului nu poate garanta cat de zemos sau dulce va fi
acesta. Fructele mari si usoare pot avea coaja groasa si pulpa uscata si fara gust.
- de obicei, un fruct zemos este mai greu. O portocala ''perfecta'', cu mult suc, este grea
si tare, nu usoara si moale.
- petele mai inchise la culoare sunt un semn ca fructul a inceput sa fermenteze.
- coaja moale, la portocala, este un semn ca fructul este uscat; la mandarina insa, coaja
trebue sa fie moale.
- mandarinele nu trebuie sa aiba coaja foarte moale, pentru ca aceasta indica fructele
vechi.

Portocalele si mandarinele se pastreaza bine si la temperatura camerei, insa numai pentru cateva zile. Pentru a le avea mai mult timp si pentru ca ele sa isi pastreze gustul deosebit, cel mai bine este sa le tineti la frigider.

Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

Comentarii:

lQJioyVikEzK postat pe 09 Mai 2013
KAJJORtfVMWOZ
Recomand, acum la inceputul de sezon sa mantcai cat se poate de multe fructe si legume din gradina de la mama.Eu am multe neamuri la tara si sunt un norocos.Deja ma indop cu ceapa verde, usturoi, cartofi, capsuni, cirese si multa frunza verde, telina, patrunjel, marar si leustean.A, nu uitati, bagati mult spanac, mazare verde, urzici si loboda!Cine vrea, poate sa manance sanatos, ideea este sa te implici putin, daca-ti pasa!Toate cele bune!

KlbBAjJLoWEh postat pe 17 Septembrie 2011
cGcOdsYt
Articles like this really garese the shafts of knowledge.

valeria postat pe 16 Februarie 2009
portocalele
este un fruct bun care are multe vitamine