Fructe care ne plac: portocale si mandarine

Portocalele si mandarinele sunt printre cele mai gustoase fructe exotice. Rafturile magazinelor si tarabele pietelor sunt pline cu aceste fructe, semn ca ele se afla categoric undeva in fruntea listei cu fructe preferate ale romanilor. Oricum, nu este de mirare ca situatia sta asa, pentru ca portocalele si mandarinele sunt bune de mancat ca desert dar si sub forma de sucuri, creme, gem sau dulceata si inghetata. Sa recunoastem, feliile de portocala arata minunat daca sunt asezate pe un tort. Mai mult, in bucataria siciliana, portocalele fac parte din lista de ingrediente a unor retete de salata, fiind combinate cu succes cu legume precum arugula sau ceapa rosie. In Provence, portocalele sunt folosite pentru a accentua aroma fripturilor.

Desi anotimpul citricelor este iarna, cand se spune ca apar cele mai bune fructe de acest gen, ''febra'' portocalelor si mandarilenor are loc in jurul fiecarei sarbatori. Principalele tari producatoare sunt SUA, Spania, Italia, Israel, insa comerciantii nostrii prefera tari mai apropiate, precum Grecia, Turcia, Liban.

Cum alegem portocalele
In general ne spunem ca daca alegem un fruct cu coaja stralucitoare, lucioasa, si
continutul acestuia va fi la fel de bun. Ei bine, nu este chiar asa.
- culoarea portocalei este influentata de cantitatea de lumina, de temperatura la care a
fost pastrata si, in unele cazuri, de aditivii alimentari, asa ca nu este un indicator tocmai bun pentru calitatea fructului.
- in acelasi sens, nici dimensiunea fructului nu poate garanta cat de zemos sau dulce va fi
acesta. Fructele mari si usoare pot avea coaja groasa si pulpa uscata si fara gust.
- de obicei, un fruct zemos este mai greu. O portocala ''perfecta'', cu mult suc, este grea
si tare, nu usoara si moale.
- petele mai inchise la culoare sunt un semn ca fructul a inceput sa fermenteze.
- coaja moale, la portocala, este un semn ca fructul este uscat; la mandarina insa, coaja
trebue sa fie moale.
- mandarinele nu trebuie sa aiba coaja foarte moale, pentru ca aceasta indica fructele
vechi.

Portocalele si mandarinele se pastreaza bine si la temperatura camerei, insa numai pentru cateva zile. Pentru a le avea mai mult timp si pentru ca ele sa isi pastreze gustul deosebit, cel mai bine este sa le tineti la frigider.

Lavinia Rorich
Gradinamea.ro