Fructele de catina - POLIVITAMINE

catina

 

Catina este o resursa naturala a regiunilor muntoase in special din China si Rusia. Este un arbust intalnit adesea si in tara noastra. 

 

Arbust  spinos,  cu fructe de la galben la rosu, creste pe sol nisipos si la  altitudini ce pot atinge 4500-5000 m.  Poate fi aclimatizata si in zone mai putin inalte.

 

 

Catina  a fost intensiv plantata in nordul Chinei, dar si alte tari pentru prevenirea eroziunii solului,  dar si pentru beneficiile ei medicinale. Astfel Canada a investit in plantarea catinei aduse din Siberia in 1930, sperand in dezvoltarea unei piete de desfacere. In America este folosita adesea si ca arbore ornamental.

 

 

Contine la 100 g de fructe proaspete:

 

-  400-1500 mg de vitamina C, continut superior celui din capsuni, kiwi, portocale;

 

 - pana la 180 mg vitamina E;

 

 - aproximativ 30-40 g de caroteinoizi, inclusiv beta caroten, licopen care dau fructelor culoarea galben-roscat.

 

 

Bogata si in acizi grasi nesaturati (linoleic si linolenic) cu rol trofic. Vitaminele B 1,  B 2, PP, F, provitamina D se regasesc in compozitia fructelor de catina. La fel si mineralele calciu fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fier.

 

 

 

Fructele se pot recolta din august pana la primul inghet si se folosesc pentru prepararea ceaiurilor, siropurilor, marmeladelor, gemurilor, dulceturilor.

 

 

Catina aduce un aport important de vitamine, antiinflamator gastric, antiinflamator pulmonar eficient. Are efecte antioxidante si antitumorale.

 

 

Poate fi administrata inclusiv copiilor cu apetit scazut. Eficienta in astenie fizica si psihica. Datorita efectului anticoagulant si antiaterosclerotic este indicata in afectiuni cardiovasculare, in special hipertensiune arteriala, ateroscleroza, sindrom Raynaud, arteriopatie obliteranta.

 

 

Folosit extern uleiul de catina are efect de regenerare  a tesuturilor datorita vitaminelor A si  E. Eficient in cazul arsurilor, dermatozelor, degeraturilor. Extractele de catina sunt adesea  folosite in industria cosmetica.

 

 

Si afectiunile oculare pot fi tratate cu preparate farmaceutice pe baza de extract de catina. Alte afectiuni tratate cu ulei de catina sunt cele ginecologice - eroziunile cervicale.

 

 

gradinamea.ro

Decembrie 2007

 

 

Comentarii:

gIvnzQoOXbN postat pe 07 Iunie 2012
lqSIfmYmSWyfzt
Astazi am primit cloteul de la dvs.Toate au sosit in regula,adica nu s-a spart nimicSiropul este foarte bun.Dupa ce imi iau salariul si o sa mai aveti,o sa mai comandIn legatura cu dulceata ,are gust deosebit;eu nu am mai consumat asa-ceva pentruca aceste dulceturi nu sunt specifice zonei mele,insa mi s-a parut ca siropul ,din punctul meu de vedere ar fi putut fi putin mai legat, dar poate ca asa trebuie sa fie.(daca as mai fi consumat,as fi avut termen de comparatie).La fructe chiar nu ati facut economie,adica nici nu ma asteptam sa fie chiar atat de multe in borcan.Per total sunt multumita de produse La sirop ii dau nota 10,cu multe felicitari La restul un 9,50,din cauza siropului care cred ca ar fi putut fi mai legat )insa parerea mea este foarte subiectiva pentruca nu am mai avut asa-ceva. Eu va multumesc si daca mai aveti ,o sa mai comand.Va doresc vanzare cat mai buna