(P) Atentie la azbestul din cladirile demolate!

Autori:ing. Florentina Poruschi, INCDPM
ing. Emilia Dobrescu, INCDPM
ing. Virginia Hentulescu, INCDPM

Azbestul este un mineral fibros din grupa silicatilor si a fost unul dintre materialele „miraculoase” intens folosite, deoarece putea fi prelucrat sub forma de fire si tesuturi si putea rezista la temperaturi inalte, de peste 5000C, la actiunea acizilor si care nu ardea la contactul cu flacara. Din acest motiv, fiind un izolator excelent, a fost utilizat pe scara larga la efectuarea lucrarilor de izolatie termica si electrica, iar adaugarea de circa 10% fibre de azbest in ciment a condus la crearea azbocimentului, care rezista foarte bine la ger, intemperii si foc.

Din nefericire, calitatile sale excelente sunt contracarate de faptul ca azbestul este foarte periculos si utilizarea azbestului a fost interzisa incepand cu sfarsitul secolului trecut in mai multe tari, inclusiv in Uniunea Europeana. Din anul 2007 folosirea azbestului este interzisa si in tara noastra.

azbestAzbestul se poate fragmenta in particule foarte mici, micronice care se imprastie usor in aer sau raman in suspensie. De asemenea se fixeaza usor de alte materiale (imbracaminte), putand fi transportat acasa de la locul de munca. De aceea, riscul de imbolnavire cu azbest exista nu numai pentru persoanele care manipuleaza direct azbestul, ci si pentru persoanele aflate in apropiere. Se considera ca expunerea la azbest (chiar si in absenta fumatului), creste riscul de aparitiei a cancerului pulmonar de pana la 6 ori.

Cand este inhalat, azbestul penetreaza caile aeriene, se fixeaza in tesuturi, in special in plamani si irita, umple, inflameaza si lezeaza tesutul pulmonar provocand in final o forma de cancer, „azbestoza”. Poate conduce de asemenea la cancerul cailor respiratorii superioare, ale esofagului, rinichilor si chiar al sistemului biliar. Pentru azbestoza nu exista niciun tratament curativ.  

In prezent azbestul poate fi gasit in cladiri sau lucrari de izolatie executate inainte de implementarea legislatiei de interzicere a utilizarii, cum ar fi: panouri izolatoare in peretii despartitori;  straturi de acoperire si vopsele texturate; dale de pardoseala; izolatia termica a boilerelor, conductelor, radiatoarelor, izolatia de pe structuri de constructii din otel, tubulatura de ventilatie,  bariere anti-foc din plafoanele false, placi de plafon, acoperisuri (in special sub forma de produse din azbociment), fatade de cladiri, incluzand elemente ale scurgerii pluviale, scafe, conducte de apa si canalizare.

Lucratorii din constructii sunt in special expusi la azbest, in principal cei care efectueaza lucrari de demolari si reparatii, lucratorii de la intretinere si curatenie. 

azbestTinand cont de cele prezentate, atunci cand se efectueaza lucrari de demolari, reparatii, intretinere, este necesar sa se adopte atat masuri de prevenire a expunerii la riscuri, cat si masuri de protectie colective si individuale, care presupun:
- Evaluarea posibilitatii existentei azbestului inainte de inceperea lucrarilor;
- Aplicarea masurilor de protectie colectiva: reducerea sau chair eliminarea riscului de expunere a persoanelor din apropiere.
- Semnalizarea riscului (panouri de semnalizare – atentionare de prezenta substantelor toxice periculoare si purtarea obligatorie a echipamentelor individuale de protectie), izolarea locului respectiv (cel putin prin inconjurare cu benzi sau bariere avertizoare), izolarea cu bariere umede (tesaturi umezite).

Fiecare lucrator trebuie sa fie dotat cu echipament individual de protectie. Protectia individuala nu trebuie sa urmareasca doar protectia cailor respiratorii, ci si prevenirea expunerii ulterioare a persoanei si a membrilor familiei, prin:
- utilizarea de imbracaminte de unica utilizare
- purtarea permanenta cel putin a semi-mastilor impotriva particulelor cu grad mare de retinere a pulberilor (de exemplu FFP3);
- intensificarea masurilor de igiena dupa terminarea lucrarilor (pentru a impiedica transportarea fibrelor acasa);

Exista state in care toate masurile de mai sus sunt aplicate. S-a ajuns chiar pana la folosirea de costume complete, cu aductie de aer, in cazul lucrului cu azbest.

semne

Pentru prevenirea imbolnavirii lucratorilor, inclusiv a membrilor famiilor lor, regulile de buna practica impun:
- inainte de dezechipare curatarea cu un aspirator care sa absoarba fibrele de azbest depuse pe echipament;
- dezechiparea in spatii special amenajate si spalarea inainte a se imbraca cu hainele proprii;
- echipamentul dezechipat se recomanda a fi depozitat in containere speciale si eliminarea lor in spatii special amenajate;
- in cazul in care se utilizeaza echipamente individuale de protectie reutilizabile se impune un control foarte strict al curatarii acestora inainte si dupa fiecare utilizare si interzicerea scoaterii acestora inafara spatiilor de lucru si mai ales transportul acasa.

In tara noastra consideram ca inca se minimizeaza riscul si nu se adopta masurile adecvate, iar urmarile se vor observa in timp, tinand cont de faptul ca primele semne de boala pot apare si dupa 30 de ani. Daca alte masuri pot fi costisitoare, cel putin cele igienice ar trebui sa fie aplicate de fiecare data.