GAZANIA

GazaniaFamilia: Compositae
Aspect: Raspandit, tarator
Perioada de inflorire: Iulie - septembrie
Expunere: Plin soare
Udare: Medie

Cuprinde 16 specii de plante cu aspect tarator. Are flori mari cu culori care se incadreaza intre galben si portocaliu intens.

Cultivare: usoara. Speciile Gazania trebuie cultivate in luna martie sau inceputul lui aprilie, intr-un compost putin fertilizat. Separat se planteaza in vase de 13 cm in diametru sau cate 2-3 impreuna in vase de 45 de cm, asigurandu-se o drenare corecta a pamantului, o udare abundenta la inceput si lumina solara. In timpul perioadei de inflorire se administreaza 2-3 saptamani putin ingrasamant. Trebuie ferite de ger, adapostite intr-o sera. Toamna se taie toate tulpinile si se lasa la o temperatura sub 5-7 C.

Reproducere: Speciile de Gazania se pot inmulti prin seminte sau prin butasi. Semintele se presara intr-un compost special si se acopera cu un strat subtire de nisip fin. Se uda bine si se pune recipientul la lumina, la o temperatura de 16 C. Butasii se obtin in iulie si in august, se planteaza la 4-5 cm adancime intr-un compost de turba si nisip fin in proportii egale.

Pericole: Atacul unor ciuperci ca mucegaiul cenusiu poate surveni in urma unei udari excessive. Acesta se combate cu un fungicide speciale. Primavara plantele pot fi infestate cu tripside, care se trateaza cu insecticide pe baza de piretru.

Specii si soiuri: Gazania x hibrida, Gazania splendens, Gazania uniflora.