Gandeste o casa termic eficienta

O casa eficienta termic trebuie gandita din stadiul de proiect. Dar pentru ca multi suntem nevoiti sa ne adaptam adesea si unei situatii existente, discutia se mai nuanteaza.  Confortul termic nu este o chestiune legata doar de o sursa de incalzire/racire. Acesta implica in fiecare moment al anului, dar cu deosebire iarna si vara - cand temperaturile devin extreme - , mai multi actori decat ne-am astepta unii dintre noi.

Caracteristicile izolante ale materialelor, expunerea casei si umiditatea sunt doar cateva dintre aspectele la care va trebui sa fiti atenti in aceasta vara. Cea mai favorabila orientare pentru o locuinta, acolo unde exista libertatea de alegere, este catre nord. Soarele ar trebui sa asigure astfel, cel putin teoretic, lumina si caldura de la rasarit pana la apus in camere. 

Ferestrele trebuie umbrite in sezonul cald, cand soarele este sus pe cer, si trebuie sa permita patrunderea razelor iarna. Jaluzelele sunt o masura practica si estetica de a ameliora efectul arsitei. Cu cat veti avea o casa mai ecologica, realizata din materiale naturale (piatra, lemn, paie, lut), cu atat va fi mai bine, in sensul ca mentin racoarea in timpul  verii si caldura iarna.

Podelele din caramida sau beton absorb caldura ziua si il elibereaza incetul cu incetul noaptea. Pardoseala nu ar trebui acoperita vara cu covoare pentru ca aceasta absoarbe mai multa caldura decat una acoperita. Pierderea caldurii se produce de 10 ori mai rapid prin geamurile de sticla decat prin peretii izolati, asadar, tine geamurile deschise in timpul zilei pentru a permite luminii si caldurii sa patrunda, si inchide-le noaptea.

Sa se stie ca acoperisul clasic de tabla pierde multa caldura in timpul iernii si se incinge foarte tare vara. In aceasta situatie, ori il vopsesti in alb ca sa reflecte lumina ori il schimbi cu unul din aluminiu ori alt material,  altfel vei avea neplaceri.

Controleaza si umiditatea din interior! Se estimeaza ca la nivelul Statelor Unite, 50% dintre locuinte inregistreaza un nivel nesanatos de umiditate in aer.  Poate ca ar fi recomandat sa investesti intr-un dezumidificator dar inaite sa faci asta incearca si metodele traditionale. Aeriseste frecvent locuinta si muta plantele afara, in situatia in care locuiesti la casa, pentru ca acestea sporesc umiditatea din incapere. 

Sursa foto

I. C.
InCasa.ro