Gradina, prietenul sau dusmanul timpului liber ?

GradinaSunt mai multe posibilitati de a reduce volumul de munca solicitat de gradina, dar daca doriti ca gradina sa fie atractiva, designul este elementul cheie care trebuiesa fie abordat inainte de toate.
Prima lectie care trebuie invatata este ca trebuie sa gradinarim impreuna cu natura nu impotriva ei. Fiecare planta a gradinii are necesitati care se concretizeaza in timp alocat ingrijirii, dar acest timp se reduce considerabil daca in conditiile date de sol, luminozitate, regim termic, etc., sunt alese plantele corecte.
Locul in care stati mai mult in gradina, unde va relaxati de obicei trebuie sa fie pavat cu dale sau asfaltat, pentru gradinile mai mici, urbane, sau cu pietris pentru gradinile mari, unde primele solutii ar fi prea costisitoare ; aceste suprafete sunt usor de intretinut si va asigura un ambient agreabil fara mult efort.
Bordurile de arbusti si plantele perene sunt o solutie facila, dar trebuie sa alegetia acele plante care se acomodeaza cu conditiile din gradina dumneavoastra si nu sunt foarte invazive. De asemenea coniferele si arbustii vesnic verzi nu produc toamna o mare de frunze care trebuiesc maturate cu o periodicitate destul de mare.
Analizati-va timpul care sunteti dispusi sa-l acordati gradinii si informati-va asupra necesitatilor de ingrijire ale plantelor cu care doriti sa va decorati gradina ; daca o planta este sensibila si necesita o ingrijire continua iar dumneavoastra sunteti cu timpul dramuit, cu siguranta aveti si alte variante la fel de agreabile ca aspect, pe o gama cromatica similara care insa sa nu va dea atatea batai de cap.
Amenajarile cu apa (fantani arteziene, iazuri) sunt un mare castig in designul gradinii dumneavoastra iar timpul acordat pentru ingrijirea acestora este incredibil de mic in raport cu efectul spectaculos obtinut.
Intr-un colt al gradinii dumneavoastra puteti amenaja o plantatie semisalbatica, cu plante cu un necesar redus de apa, in combinatie cu constructii decorative din piatra sau caramida la rosu, care in afara de farmecul inedit care il va conferi, va necesita si un timp de ingrijire inferior unei portiuni similare din gradina.
Cu aceste cateva exemple ne putem convinge ca daca acordam planificarii lucrarilor si alegerii plantelor timpul necesar, vom economisii in viitor mult mai mult timp si ne vom feri si de eventualele insatisfactii in evolutia gradinii noastre.