Idei de decorare a tavanului

Deoarece este zona cea mai intinsa si fara intreruperi dintr-o locuinta, tavanul reprezinta un detaliu important in design-ul interior. Putini pun accent pe aceasta zona atunci cand isi decoreaza camera. Astfel, tavanul este de cele mai multe ori vopsit in alb indiferent de cat de jos sau inalt este, iar in alte cazuri este lasat nefinisat.

Pentru orice stil de design interior exista variante de decorare a acestuia. Culoarea, textura si modelul aplicat tavanului poate schimba intregul look al incaperii. Deci, atunci cand doriti sa reimprospatati aspectul camerei si nu stiti de unde sa incepeti, priviti in sus! Dar inainte de a incepe, asigurati-va ca suprafata este lipsita de imperfectiuni, in special de crapaturi.

In cazul aplicarii unui tavan fals sau a unor barne de lemn, aceste mici defectiuni pot fi neglijate. In functie de inaltimea camerei, puteti apela la cateva “artificii” care vor evidentia aceasta zona importanta a incaperii. Cu ajutorul culorii puteti sa micsorati sau sa mariti spatiul.

O camera mare, cu tavan inalt poate da senzatia de dezechilibru atunci cand mobilierul, pardoseala si accesoriile ocupa jumatatea de jos a camerei, lasand partea de sus goala. In acest caz folositi pentru plafon o culoare mai profunda. Tavanul vopsit intr-o culoare mai inchisa decat peretii va duce la micsorarea vizuala a spatiului. Daca te confrunti cu problema tavanelor prea joase foloseste pentru amenajarea acestora culori mai deschise decat cea a peretilor. Albul va reflecta lumina si va crea iluzia de tavan mai inalt. Pentru marirea vizuala a spatiului folositi culori deschise si luminoase si pentru pardoseala. Liniile orizontale sunt potrivite doar in camerele cu plafoane inalte.

Stilul de design interior ales pentru amenajarea incaperii poate impune folosirea unor culori specifice acestuia. De exemplu, unei case moderne cu tavan inalt, amenajata cu un mixt neconventional de mobilier modern si traditional, i se poate aplica la nivelul peretilor o nuanta de roz iar pentru tavan se pot folosi culori calde, neutre, precum griul nisipiu, pentru a oferi un fundal neconcurent pentru mobilierul camerei si elementelor de design.

Lambriurile pentru tavan reprezinta o alta optiune pentru decorarea acestuia, mai ales daca tavanul prezinta denivelari inestetice. Cu ajutorul lambriurilor putem obtine un tavan frumos si durabil in timp, fiind potrivite pentru orice stil de amenajare interioara. Pe acestea pot fi incorporate si surse de lumina. Stilul rustic este caracterizat de naturalete si simplitate, astfel, o camera decorata in acest stil va avea la nivelul tavanului grinzi din lemn.

Folosirea tapetului in decorarea tavanului unei incaperi nu este o practica foarte comunca insa, prin multitudinea de culori, texturi si modele in care se regaseste pe piata astazi acest element, o astfel de decorare merita adusa in atentie. Daca doriti sa creati impresia de inaltime, nu uitati ca folositi o culoare deschisa de tapet si eventual un model cat mai simplu. Tavanele casetate, mai ales daca sunt din lemn sau daca imita lemnul, aduc un aer vintage incaperii. O alta metoda de decorare a plafonului, si cea mai folosita, este tavanul fals. Acesta este usor de asamblat si ofera un confort termic ridicat.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro