Idei de depozitare a lucrurilor

La dulapuri...
- de obicei, impaturirea lucrurilor si asezarea lor in teancuri salveaza mult spatiu;
- asezati lucrurile de care aveti nevoie cel mai des, undeva pe un raft la nivelul ochilor;
- pentru raftul cu asternuturi: alegeti asternuturi de culori diferite pentru fiecare membru al familiei,
astfel le veti identifica mai usor;
- daca vreti ca lucrurile asezate pe umerase sa nu stea prea inghesuit, plasati distantiere groase de
aproximativ 2,5 cm si asezati cuierele intre ele;
- o alta modalitate de a castiga spatiu este daca scapati de lucrurile vechi; daca nu ati mai purtat
articolul respectiv de doi ani, atunci e timpul sa dispara din dulap;
- daca aveti geamantane de dimensiuni diferite, le puteti aseza unul in altul;
- articolele de imbracaminte nepotrivite pentru sezonul respectiv trebuie depozitate in cutii de carton si
bagate sub pat, sau debara.

Mansarda
Podul si/sau mansarda sunt spatii mai putin accesibile, asa ca aici este recomandat sa depozitati
obiecte sau piese de mobilier de care nu mai aveti nevoie niciodata dar pe care nu va incumetati sa le aruncati. Lucrurile pe care trebuie sa le aveti la indemana (scule electrice) pot fi depozitate in garaj sau in magazie.

Jucariile de plastic ale copilului sau unele lucruri mai vechi pot fi asezate in cosuri de plastic - astfel se vor observa cu usurinta. Cutiile de carton sau pungile negre sunt alte variante bune pentru depozitarea lucrurilor, dar in acelasi timp pot deveni adaposturi perfecte pentru musafirii nepoftiti, soarecii.

Nu ingramaditi lucrurile una peste alta in mansarda. Asezati-le una peste alta, in cutii sau cosuri si aranjati-le pe randuri. Lasati destul spatiu intre randuri, atat cat sa poata trece o persoana - nu uitati ca trebuie sa aveti acces la lucrurile depozitate. Inca un aspect pe care trebuie sa il luati in considerare: puneti etichete pe cutii, pe care sa scrieti continutul cutiei.

Oscilatia temperaturii este o problema care poate aparea in mansarda, iar aceste fluctuatii sunt devastatoare mai ales pentru carti, casete video si fotografii; pe aceste e mai bine sa le depozitati in alta parte.

Bucataria
Dulapurile cu aspect vechi sunt perfecte pentru o bucatarie care se vrea amenajata in functie de un
anumit stil decorativ. Fiind mai… vechi, aveti grija ca sertarele sa reziste obiectelor grele pe care le asezati acolo. Cabinetele care se gaseau in bucataria bunicii, o combinatie de dulapuri si rafturi deschise, fara usi, sunt perfecte pentru bucatarie, mansarda sau hol; combinatia de sertare si rafturi face loc unei game largi de obiecte.

Intr-un dulap puteti amenaja o ''pivnita de vinuri''. Nu trebuie decat sa scoateti rafturile din dulap si sa asezati in locul lor doua grilaje de placaj (se gasesc de obicei la sectiunea de gradinarit din hypermagazine).

Cei care colectioneaza carti de bucate le pot aseza frumos in rafturi simple, amplasate deasupra usii sau ferestrelor.

Intr-un dulap mare, accesul la vase poate fi destul de greoi daca lumina ambientala nu este destul de puternica; acest lucru poate fi foarte usor indreptat daca instalati inauntru un sistem de iluminat cu intrerupator, care sa se aprinda automat atunci cand deschideti usile dulapului si sa se stinga atunci cand le inchideti.

Baia
Daca aveti un colt neocupat in baie, asezati acolo un cos mare in care sa tineti prosoapele, facute
rulouri. Nu numai ca va arata bine, dar veti elibera o mare parte din spatiul din dulapuri. Un alt spatiu de obicei liber este cel de deasupra toaletei; aici puteti prinde in perete dulapioare micute, de lemn, rachita, plastic sau otel, in care sa asezati prosoape.

Cum baia este folosita de mai multe persoane, cel mai bine este sa aveti un dulap cu mai multe compartimente, in care fiecare sa isi tina obiectele de toaleta; astfel se vor evita incurcaturile si pierderea lucrurilor.

Dormitorul
O idee interesanta pentru a depozita lucrurile in dormitor este sa inlocuiti tablia patului cu un dulap
special, cu multe compartimente. Nu trebuie sa fie o piesa de mobilier apasatoare, ci numai buna pentru rolul pe care il are de indeplinit. Daca nu gasiti astfel de dulapuri in magazine, puteti face o comanda la o firma de mobila sau tamplarie.

Paturile nu trebuie neaparat stranse si bagate intr-un dulap; ele pot fi lasate pe pat, sub cuvertura.

Subsolul
Intre stalpii de rezistenta ai casei se pot construi foarte usor rafturi inguste sau mai late pe care pot fi
depozitate obiecte. Rafturile trebuie asezate pe corniere prinse de stalpi. Peretele de beton se gaureste cu un spiral vidia, apoi se introduce un diblu de plastic (un fel de dop de plastic, in care intra un surub) care prinde corniera.

Cum orice subsol are probleme cu umezeala, nu depozitati aici lucruri sau obiecte care pot fi afectate de igrasie. Pentru a proteja dulapurile de umezeala si apa care se poate aduna pe jos dupa ploile abundente, urcati corpurile de mobilier pe cuburi de lemn protejat, plastic sau metal. In plus, in cazul dupalurilor fixate pe perete, asezati intre dulap si ciment scanduri de lemn sau o bucata de polietilena.

Zona de sub scari nu este folosita, de obicei. Un proprietar mai priceput isi poate constui singur niste rafturi si chiar un mic cabinet special pentru aceasta zona; altfel, puteti apela la ajutorul unui tamplar. Ideal pentru acest spatiu este un dulap cu rafturi, care sa ocupe intreaga zona de sub scari.

Unele subsoluri au scari cu trepte foarte adanci, care se intercaleaza. Iata inca un loc in care puteti amplasa sertare mici, ideale pentru a pastra colectiile mici (pietre obisnuite sau semipretioase, cuie, suruburi, conuri de brad, etc.). Singurul lucru la care trebuie sa aveti grija este sa inchideti sertarele, pentru a nu incomoda urcarea sau coborarea scarilor.

Spatiul dintre barnele de ciment de pe tavanul subsolului este locul perfect pentru pastrarea materialelor de constructie lungi (scanduri, barne, chiar si ustensile de gradinarit cu coada: grebla, sapa, matura, etc.), prinse in inele de fier. Cu toate acestea, uneltele de gradina cu parti metalice e mai bine sa fie depozitate in dulapuri de lemn (eventual pe spatele usilor, pentru a ocupa mai putin loc); daca sunt lasate afara, pot capata un strat de rugina.

Daca aveti un dulap cu foarte multe sertare, cel mai bine este sa lipiti etichete pe fiecare, pentru a sti exact ce, unde poate fi gasit.

Garajul
Cand intrati in garaj sa faceti curatenie, nu inghesuiti sculele sau obiectele lasate la intamplare in
primul sertar pe care il gasiti gol; data viitoare nu veti mai sti unde le-ati pus si veti pierde timp cautandu-le. Incercati in schimb sa organizati spatiul de care dispuneti, pe zone, cam la fel ca la bucatarie. Intr-o zona depozitati articolele sportive, in alta uneltele de reparat masina, de gradinarit, etc. Bicicletele, de exemplu, trebuie prinse pe perete sau tavan, mai ales peste iarna, altfel temperatura scazuta a cimentului va  face sa sa sparga cauciucurile.

De tavanul garajului puteti prinde inele de fier sau carlige de care sa prindeti materiale de constructii lungi (scanduri, etc.) sau ulente de gradinarit cu coada (sapa, grebla).

Un hamac vechi, prins de tavan, deasupra masinii, poate fi locul ideal pentru plasarea articolelor sportive precum mingii, rachete de badminton sau tenis (singura problema este ca acestea sa nu fie prea grele).

Idei pentru orice incapere
Biblioteca - mamut. Aveti multe carti si doriti sa instalati o biblioreca dedimensiuni mari, pe un perete
intreg? Trebuie sa va ganditi sa o prindeti bine de perete, in mai multe puncte, pentru ca sa nu se darame.
Prinderi solide. Pentru ca rafturile sa nu cada sub greutatea cartilor sau a celorlalte obiecte, o regula
buna pe care trebuie sa o urmati este sa prindeti raftul de perete cu mai multe corniere (distanta dintre ele trebuie sa fie de 70 cm la un raft de 2,5 cm grosime). In general, cu cat asezati obiecte mai grele pe raft, cu atat trebuie sa prindeti mai multe corniere dedesubt.