Mobilierul Sheraton

scaun sheraton

bufet sheraton

pat in stil sheraton

Stilul Sheraton s-a dezvoltat in perioada 1780 - 1820 si isi trage numele si existenta de la Thomas Sheraton (1751-1806), designer de mobilier englez si autor.

Sheraton a fost ucenic la un fabricant de dulapuri si, fiind un om credincios, a scris carti cu subiecte religioase si a tinea predici. Inregistrarile din acea perioada care s-au pastrat pana astazi arata ca traia in Londra in anul 1790 si isi suplimenta castigurile de pe urma vanzarii cartilor dand lectii de desen. Desi e posibil sa fi supervizat fabricarea unor piese de mobilier, schitele sale au devenit cunoscute prin manualele pe care le-a scris, mai ales prin Cabinet-Maker and Upholsterer's Drawing-Book (1791-94).

interior in stil sheran

Tipuri de decoratii
Stilul este marcat de simplitate si delicatete, cu accent pe liniile drepte, verticale si motive
clasice. Sheraton a folosit din plin ca accentele decorative basoreliefurile joase, dar specialitatea lui erau impletiturile si jocul cu materiale. Mai tarziu piesele sale de mobilier sunt chiar pictate si aurite. Lemnul adus din India era sculptat si aurit, iar panourile de pe pereti erau decorate cu basoreliefuri colorate ce reprezentau coroane, instrumente muzicale, etc.

Motivele decorative sunt cele clasice - urna, vaza, lira, fundele de draperie, vaze pline cu flori, cerealele, frunza de acant, vulturul, scoica, steaua, evantaiul; de asemenea a folosit si forme mai simple, precum ovalul, si forme de inspiratie solara.

Sheraton a folosit lemnul asa cum un pictor foloseste culorile, atat de bine reusea sa le imbine. Din tipurile de lemn utilizate, enumeram: cedru, cires, mahon, artar, lemn de trandafir, lemn indian.

mobilier in stil sheraton

Mobilierul Sheraton
In mare, mobilierul fabricat de Sheraton poate fi impartit in trei categorii: sculptat, cu impletituri si
pictat. Desigur, multe piese sunt decorate atat cu impletiruri cat si sculpturi. Cele mai importante piese de mobilier confectionate de el au fost bufetele, bibliotecile, birourile si mesele de scris, care se intalnesc mai mult in America decat in Anglia.

Scaunele
Erau in general usoare si elegante. Bratele scaunelor coboara in panta pana intalnesc sezutul; spatarul este fie de lemn, fie capitonat; forma spatarului variaza: balustrada, urna, cruce, gratar,
forma rectangulara sau patrata. Picioarele scaunului pot fi drepte, intoarse, curbate in forma de X, conice; terminatiile imitau labele de leu sau erau pur si simplu plate sau rotunjite, dar mai late decat piciorul scaunului. Sezutul este curbat sau are forma unei potcoave de cal si facut este din impletitura de nuiele sau tapitat.

Canapeaua
Ca o regula, canapelele fabricate de Sheraton sunt lungi, simple si au proportii elegante, bazate
in general pe liniile drepte. Majoritatea detaliilor de design sunt similate cu cele ale scaunelor.

Masa
Exista o varietate mare de modele. In mare parte erau usoare, cu picioare subtiri, fara sculpturi,
dar decorate cu impletituri delicate si elaborate. Mesele de joc aveau picioare partate, intoarse si tablii de lemn.