Ierburi ornamentale in gradina

Plantele aromatice si ornamentale sunt la fel de frumoase si interesante atat in ghivece dar si in gradina. In afara de principalele intrebuintari care sunt evident in bucatarie si medicina, de ce sa nu ne gandim si la mirosul puternic si aspectul lor salbatic, verde, perfect pentru o gradina.

            Multe ierburi sunt crescute in special pentru a fi uscate si folosite in crearea potpuorri-urilor. De asemenea majoritatea sunt foarte bune la gust si mai ales sanatoase pentru organismul uman. Dar sa ne indreptam atentia catre aspectul lor fizic pentru ca unele ierburi chiar arata foarte frumos.

Isopul sau Hyssopus officinalis este o planta perena care creste aproape o jumatate de metru si are floricele albastre. Este folosit de obicei pentru ceaiuri dar este perfect si ca planta ornamentala in gradina. Si albinele iubesc aceasta planta. Exista si o specie pitica si una care are florile roz in loc de albastre.

     

      Licoricea sau lemnul dulce este o planta care trateaza problemele bucale. Este de un verde deschis sau gri, iubeste zonele insorite si pamantul bine udat. Iarna poate fi adusa in casa in ghiveci.

    

Exista cateva tipuri de oregano, unele au flori roz si frunze late ca Dittany de Creta. Pot fi crescute si in jardiniere pentru ca rezista bine. Alte tipuri au frunzele subtiri sub forma de tufis micut.

    
            Levantica este o planta perena cu flori frumoase si parfum delicat. Se inmulteste rapid in gradina.

            Mirtul se prezinta sub forma de copac inalt, dar il gasim si in varianta pitica si medie. Are frunzele verde inchis si flori mici, albe, un miros placut. Exista si mirt cu flori galbene, mici si frunze verzi.

            Musetelul atat de faimos pentru ceaiul preparat din florile sale sub forma de margarete este foarte frumos intr-o gradina mica, alaturi de alte ierburi si plante medicinale.

            Busuiocul sau Ocimum basilicum este poate cea mai folosita planta aromatica. In gradina florile sale roz sunt un punct de atractie. Creste usor, atingand jumatate de metru inaltime, si are de obicei florile albe. Exista si un tip numit Minette care este ca un tufis micut si este perfect pentru gradina.

 www.incasa.ro

Altheate

21 sept 2007

Comentarii:

nGkpgFtQJ postat pe 17 Iulie 2012
AmZLGZuahFuUyxKsWE
Ei bine draga mea, crede-mă, nu am fost martorul unor asenemea (mici şi penibile) găinării. La noi s-a lucrat een stil mare! Vorba lu' Mircea, au venit ce2ţiva (nu de aiurea, chiar dintre noi) au ajuns politicieni (een ve2rf de primării şi prefectură) ba eentr-un partid, ba een altul, au pus ochii pe eentreprinderi (magazine, parcuri, terenuri, cabane, hotel ) şi-au spus ăsta-l vreau eu Şi ale lor au fost! Toate! Acuma, iau (bucată cu bucată) spaţiile verzi şi căpuşează cu cocioabe de lux, blocurile din centru. Bine că-s cam departe de mizeriile astea şi nu cobor een Vale dece2t een cazuri de extremă urgenţă , altfel m-aş otrăvi de la ce2t se2nge rău eemi fac (inutil! Ei, cu ei (poliţie, gardă financiară, procuratură, judecători, toată elita năclăită Noi, cu noi!)(De şukărit, nici vorbă Elizo. Nu-mi stric io bunătate de şucăreală pe gunoaie, da? )