Plantele vedeta ale gradinii pe timp de iarna

gradina iarnaIn timpul iernii, anotimpul inghetului, gradinile par depuiate si lipsite de viata. A le conferi un aspect viu pare a tine de domeniul miraculosului. Pozitionarea plantelor in vederea crearii unui efect artistic armonios reprezinta o provocare. Vremea culorilor si a pufilor tipatori este apusa, iar ceea ce a ramas pare a fi numai un material saracacios.

Foarte putini dintre noi sunt constienti ca sunt plante (arbusti sau tufe) care pot fi atragatoare iarna, in acest sezon al non-cresterii. Insa ele exista si chiar intr-un numar mare.

Maiestuoasele conifere, arbustii vesnic verzi, (Tisa sau Taxus baccata, de exemplu) in combinatie cu plantele persistente cu frunze late (Cismirul sau Buxus sempervirens) formeaza un fundal ideal pentru o gradina de iarna. Aceste plante, in pofida eternei culori verzi a frunzelor lor, pot trece neobservate in anotimpurile calduroase, astfel ca intrarea lor in scena merita toata atentia. Lipsit de frunze, dar spectaculos prin ciudatenia ramurilor lui contorsionate, Alunul sau Corylus avellana este o alta vedeta a iernii. Calinul sau Viburnum farreri este o specie de interesanta, mai ales pentru ca infloreste iarna. Planta,  de origine chineza, are frunze cazatoare si creste in inaltime pana la 3 m. Face flori roz, foarte parfumate, care apar pe crengile dezgolite la sfarsitul anotimpului geros. Bizara vestejire a racemelor de Hydrangea quercifolia, dar mai ales aspectul acestora atunci cand sunt acoperite cu fulgi de zapada, confera arbustului statutul de vedeta in randul plantelor decorative de iarna. Scoarta anumitor copaci, gratie texturii sale, adauga accente dramatice unei gradini. Esentele de foioase, precum mesteacanul sau Betula utilis va dezvalui pe timpul iernii un elegant trunchi de un alb lustruit. Ramurile sale incinjurate de gheata il transforma intr-o adevarata bijuterie.

Si acum, dupa ce am facut cunostinta cu "actorii", sa ne ocupam putin de "scenografie". Un bun inceput pentru cei care vor sa creeze un spatiu insufletit in propria gradina este sa o priveasca din toate unghiurile, atat din exteriorul locuintei, cat mai ales din interiorul casei. Identificarea punctului focal este secretul obtinerii unei amenajari atragatoare. Amplasarea plantelor este cea care confera magie gradinii. Acestea trebuie sa fie combinate cu grija si sa se afle in echilibru. Aranjamentele pot fi formale sau informale - cele formale (practicate in Anglia) se bazeaza pe simetrie si repetitie, iar cele informale (preferate in America) pun baza pe accente, amplasate in cel mai adanc punct/ terminus al gradinii, fie la capetele sale. Peretii si cararile/potecile gradinii joaca si ele un rol important si trebuie impodobite cu plante de vesnic verzi, precum iedera sau  Euonymous Fortunei, care creaza umbre si modele.

Va vine sa credeti sau nu, dar putem vorbi chiar despre o paleta coloristica pe timpul iernii. Si ne putem referi aici la rozul viu al ciclamelor (Cyclamen coum), la purpuriul Pyracantha-ei, galbenul saturat al Hamamelis-ului "Pallida" sau la bronzul Bergeniei "Eroica".

Photo: theartistichouse.com

Corina Dovinca
InCasa.ro