Ignifugarea - Afla cum sa iti protejezi de incendii constructiile din lemn

ignifugareTot mai multe persoane aleg sa isi construiasca casa din lemn datorita multiplelor avantaje: durata de executie mica, pret avantajos, rezistenta la seisme, costuri de incalzire reduse etc. Sunt insa putini cei care, cunoscand dezavantajele unor astfel de constructii (vulnerabilitatea la carii si riscul ridicat de incendiere), intreprind actiuni de prevenire si protectie a acestora.

Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii instituie atat sistemul calitatii, cat si cerintele obligatorii pentru realizarea si mentinerea pe intreaga durata de existenta a constructiilor. Printre cerintele esentiale la care trebuie sa raspunda o constructie, se numara si siguranta la foc. De retinut ca obligatiile respectarii cerintelor de calitate revin atat investitorilor, cercetatorilor, proiectantilor, verificatorilor de proiecte, fabricantilor si furnizorilor de produse pentru constructii, executantilor, cat si proprietarilor, utilizatorilor, autoritatilor publice si asociatiilor profesionale de profil.

 

Deoarece materialele de constructii din lemn fac parte din clasa C4 de combustibilitate (usor inflamabile), este necesar a li se imbunatati comportarea la foc. Acest lucru se obtine prin tratarea la suprafata sau in masa materialelor, cu substante inhibitoare de flacara, care pot intarzia aprinderea materialului si pot reduce viteza de propagare a incendiului. Procedeul poarta numele de ignifugare.

 

Este de retinut faptul ca ignifugarea este una dintre cerintele privind siguranta la foc pentru imbunatatirea gradului de rezistenta la foc a cladirii. Ignifugarea nu exclude aprinderea si arderea materialului, ci ii confera acestuia o comportare la foc imbunatatita pe o anumita perioada de timp sau posibilitatea de a nu arde atunci cand se indeparteaza sursa de caldura.

 

Ignifugarea nu exclude si alte masuri de protectie la foc, cum ar fi: instalatii de semnalizare, instalatii de stins incendii, mijloace de prima interventie.

 

"O ignifugare corect executata poate localiza un incendiu, in focarul initial, prin limitarea aprinderii si arderii in continuare a materialelor de constructii, jucand rolul de bariera, sau poate prelungi faza de ardere lenta, ceea ce duce la neafectarea rapida a structurii de rezistenta si totodata, posibilitatea unei interventii din interior, fara a se ajunge la faza de ardere generalizata", declara Pavaluca Petre, reprezentantul companiei Apet Expert Construct. Ignifugarea materialelor si produselor combustibile este recomandata la: constructiile noi, (la modificarea sau schimbarea destinatiei sau a conditiilor de utilizare a celor existente, precum si periodic, la expirarea perioadei de mentinere a calitatii lucrarii de ignifugare specificata de producator); realizarea unor elemente de constructie, cum sunt tavane, inchideri sau mascari finisaje etc.; constructiile provizorii combustibile pentru ateliere, remize, depozite, magazii etc. in care se lucreaza cu substante combustibile sau cu foc deschis.

 

Alegerea produsului de ignifugare.

Pentru ignifugarea materialelor si elementelor de constructii combustibile este obligatory utilizarea numai a produselor avizate de Ministerul Administratiei si Internelor - Centrul National de Securitate la Incendiu si Protectie Civila; conform Legii nr. 10, aceste produse vor fi agrementate tehnic, iar conform sistemului de evaluare a conformitatii din Romania, vor avea certificate de conformitate.

 

 "Produsul de ignifugare IGNIS AP, datorita proprietatilor sale ignifuge, hidrofuge si insectofungicide, are actiune tripla asupra masei lemnoase, astfel ca pe langa protectia la foc a lemnului si a materialelor semifinite pe baza de lemn din constructii in conditii de interior, ofera in acelasi timp protectie completa impotriva tuturor daunatorilor: carii, insecte si ciuperci si impiedica absorbtia apei, oferind in timp rezistenta sporita la intemperii si factori externi", precizeaza Pavaluca Petre ,reprezentantul Apet Expert Construct, societate producatoare de solutie ignifuga.

 

Ignifugarea de suprafata are o eficacitate de 5 ani de la data efectuarii operatiei de ignifugare (acesta este termenul maxim care se acorda unui produs de ignifugare conform normelor PSI). Prin urmare, procedeul trebuie repetat la fiecare 5 ani.

 

Cerintele esentiale la care trebuie sa raspunda o constructie.

Arderea lemnului este un proces de oxidare a materiei sale organice. Lemnul se protejeaza impotriva incendiului prin masuri constructive si chimice. Protejarea chimica, denumita si ignifugare, reprezinta tratarea cu substante a caror actiune consta in: izolarea fizica a lemnului prin invelisuri rau conductoare de caldura (azbest, tencuieli); topirea substantei ignifuge sub influenta caldurii si degajarea de vapori sau gaze inerte care, prin amestecarea cu gazele de descompunere, micsoreaza inflamabilitatea acestora; micsorarea temperaturii lemnului prin consumarea unei parti din caldura de catre substantele ignifuge in procesele de topire, evaporare sau descompunere a acestora. Substantele ignifuge trebuie sa fie stabile in timp, sa nu aiba actiune coroziva asupra metalelor, sa nu favorizeze putrezirea si sa nu modifice rezistentele lemnului. Dintre substantele ignifuge, se pot remarca sarurile de amoniu (difosfat si monofosfat de amoniu) si silicatul de sodiu aplicat pe suprafata lemnului, in solutii apoase.