Influente rusesti in designul interior

design rusescAnii '20 au fost marcati de un puternic trend "a la russe", avand ca punct de pornire personajul tolstoian - Anna Karenina. Celebrele chapka din blana, mansoanele, broderiile si jupoanele au constituit principalele tendinte in moda. La o distanta de mai bine de opt decenii aveam de-a face cu un nou val de influenta ruseasca. Tendintele nu se inregistreaza numai in lumea modei, ci si in arta sau in domeniul designului interior. In ultimii ani numerosi pictori rusi si-au expus lucrarile la marile muzee din Paris sau New York, iar tineri artisti si designeri provenind din Rusia fac inca senzatie in marile capitale europene - Irina Volkonski, creatoarea de accesorii de origine cecena este una dintre acestia.

 

Ca elemente decorative specifice amintim celebrele papusi Matriosca, simbol al fertilitatii si al familiei, realizate manual si avand o traditie de secole. In orice interior de inspiratie ruseasca acestea constituie un ornament indispensabil. Un alt accesoriu caracteristic stilului rusesc il reprezinta oul Faberge. Raspunzand celor mai pretentioase gusturi in materie de ornamente de interior, ouale decorative realizate in atelierul celebrului Carl Faberge reprezinta un accesoriu costisitor, fiind confectionat din materiale precum: argint, aur, cupru, nichel, pietre semipretioase (jasp, cristale de roca, agate, cuart sau jad). Ramanand la capitolul ornamente si accesorii look-ul slav aduce in atentie lampile din materiale caracteristice creatiei vestimentare, folosind blanuri, pene, paiete ºi tesaturi din dantela. Acestea reprezinta alternativa moderna a celebrelor candelabre, grele  si opulente. Tablourile si operele de arta decoreaza interioarele de inspiratie ruseasca, sufocand aproape peretii.

 

Texturile grele prezinta imprimeuri si broderii florale tipic rusesti, unde culorile predominante sunt rosul si auriul. Dinamizanta si teatrala, rosul este o culoare care imprima energie si modernitate decorului, cu unica conditie de a fi prezenta intr-o proportie relativ mica, pentru a nu deveni obositoare.

 

In materie de mobilier partea de est a Europei (in special Rusia) prefera piesele din lemn masiv, bogat ornamentat si tapisat in materiale pretioase. Si atunci cand vine vorba despre ornamente se stie ca motivele sculptate in mobilier, fie ele animale sau mitologice, au reprezentat de-a lungul timpului un simbol al puterii, o eticheta a unei clase sociale bine delimitate -  burghezia, care-si dorea astfel de interioare ticsite de mobile, dar si foarte confortabile, in acelasi timp.

 

www.incasa.ro