Cum sa fotografiezi ca un profesionist interiorul locuintei

Arta fotografica si designul interior sunt doua preocupari contemporane care fac casa buna impreuna, in sens propriu cat si figurat. Organizezi o petrecere, dorestesti sa gasesti un comparator pentru locuinta ori, pur si simplu, esti mandru de noul mobilier si vrei sa impartasesti bucuria prietenilor tai aflati la distanta? Cateva fotografii realizate chiar de tine cu mult profesionalism ar putea fi tot ceea ce ai nevoie ca sa obtii un feedback pozivit.

Materialul de fata nu vizeaza detaliile tehnice, ci urmareste doar sa va ofere o perspectiva mai larga asupra laturii artistice a fotografiei de interior. Desigur, un aparat performant va face diferenta, insa nici nu este nevoie sa investiti special intr-unul daca posibilitatile financiare sunt depasite.  

Gaseste unghiul care te avantajeaza cel mai mult  
Nu e obligatoriu sa-l intuiesti din prima. Daca esti incepator, mai mult ca sigur vei avea nevoie de multe incercari pana sa-l gasesti. Specialistii spun ca unghiul din care este realizata fotografia o poate face pe aceasta interesanta, fie banala.  Imaginea trebuie sa transmita o “poveste”.  In timp ce surprinzi esenta camerei ca un intreg, nu ezita sa focusezi si detaliile care iti sunt dragi: masuta de cafea, noptiera, dulapurile, un tablou etc. Pastreaza toate fotografiile pana iei decizia care sa ramana.

Lumina
Un alt secret al oricarei fotografii reusite de interior este lumina. Inainte de a incepe treaba, inchide toate sursele artificiale de iluminare. Acest lucru confera cadrului mai multa profunzime si varietate cromatica. Asigura-te ca nu intra in “bataia” obiectivului obiecte metalice, oglinzi sau altele care sa reflecte lumina spre tine. Evita sa realizezi fotografii cu soarele in fata si incearca acelasi unghi in mai multe momente ale zilei. 

Pentru camerele cu geamuri expuse spre rasarit, momentul oportun este dimineata, iar pentru cele cu expunere spre vest, dupa amiaza.  Camerele cu expunere nordica si sudica ar trebui surprinse in momentul cand sunt cel mai inundate de lumina. Pe vreme mohorata amanati sedinta de fotografie pana cand soarele va straluci din nou pe cer.

Stilul locuinte
La fel ca un model uman, casa are nevoie de timp pentru a fi pregatita pentru sedinta fotografica. Evita aglomerarea obiectelor, fiindca incarca inutil imaginea si o fac obositoare pentru privitor.  Nu lasa multe lucruri pe masuta, cu exceptia catorva reviste si a unei cesti de cafea, si evita kitsch-urile. Trateaza fiecare fotografie cum ar fi realizata profesional pentru o revista. 

Fotografiaza colturile camerei
Este un truc simplu dar foarte important, pentru ca face camera sa para mai spatioasa. Atunci cand se fotografiaza frontal un perete, locuinta pare de obicei plata si lipsita de perspectiva. Fotografierea unghiurilor dau acelasi efect ca si oglinzile. Urmariti acest detaliu in revistele de specialitate si ne veti da dreptate.

Sursa foto

I. C.
InCasa.ro 

Comentarii:

hd5teYD1 postat pe 12 August 2013
1d8eAbL9Ddky
Buna! Va urmaresc cu mare drag de ceva vreme si tbiruee sa va spun ca ma inspirati. Am descoperit cu placere concursul vostru si pentru ca iubesc designul interior desi nu am pretentii ca ma pricep foarte tare mi- am zis sa incerc, poate castig sfaturi avizate pentru apartamentul meu.Spatiul este un apartament de 56 mp, impartit in 2 camere, iar ca si stil l-am dorit o combinatie intre clasic si contemporan. Am ales acest stil pentru ca ma reprezinta. Pe de-o parte, imi plac linistea si caldura stilului clasic, pe care mi-o dau culorile neutre alese gri in sufragerie, hol,bucatarie si ocru in dormitor. Ador liniile curbe ale canapelei mele cu tapiterie din stofa maro. In acelasi timp mi-as dori si elemente cu linii mai curate si sufratete fine, fara detalii complicate. Nu imi doresc o imagine contemporana rece, sterila si rigida, insa mi-as dori sa creez o senzatie sofisticata si proaspata in apartamentul meu. Si aici am nevoie de ajutorul vostru.