Ingrijirea pernelor din casa

Pentru ca oamenii isi petrec aproximativ o treime din viata in pat, igiena dormitorului si a obiectelor cu care intra in contat aici este esentiala. Stiai ca schimbarea frecventa a lenjeriei si a pernelor te poate ajuta sa eviti unele probleme respiratorii sau de piele?

Sa luam in considerare cazul pernelor, pentru ca acestea pot fi mai mult in contact cu zona fetei. Umezeala absorbita in timpul somnului este un mediu de viata excelent pentru bacterii si pentru acarienii care se hranesc cu celule moarte.

Chiar daca aceste microorganisme nu afecteaza in mod direct oamenii sanatosi, excrementele lor pot provoca sau chiar agrava anumite boli respiratorii. Daca perna ta este mai veche de 18 luni, inlocuieste-o. Pe langa microbii dezvoltati in interiorul ei, aceasta si-a pierdut de mult elasticitatea si nivelul de confort.

Daca, in schimb, are mai putin de 18 luni ar fi cazul sa o speli cat mai curand. Cand suferi de boli infectioase, pernele pot fi schimbate sau spalate oricat de des doresti, pentru a reduce contactul cu virusurile. 

Dar inainte sa treci la fapte, citeste ce ai si ce nu ai voie sa faci. Unele perne, dar nu toate, pot fi curatate la masina de spalat. Foloseste detergent lichid, cateva picaturi de inalbitor, daca este cazul - si seteaza aparatul pe programul spalare usoara. Lasa pernele sa treaca prin ciclul de clatire de mai multe ori pentru a te asigura ca toate urmele de detergent s-au scurs, apoi pune-le la centrifugare.

Aromele proaspete au proprietatea sa regleze energia si circulatia sangelui, sa inlature reumatismul si sa purifice ramificatiile subsidiare din corpul uman prin care circula energia si sangele, producand un efect de relaxare, inlaturand astfel afectiunile in faze incipiente si revigorand organismul in urma atacului agentilor patogeni. Asigura-te ca atat partea exterioara cat si interiorul s-au uscat complet si nu exista riscul de aparitie a mucegaiului.

Lucrurile sunt la fel de usoare in cazul cand se opteaza pentru curatarea manuala. Umple cada cu apa calduta, adauga detergent iar daca pernele sunt albe pune si putin inalbitor. Scufunda pernele in apa si lasa-le o jumatate de ora sa actioneze agentul de curatare.

Apoi stoarce fiecare perna pana se usuca aproape complet. Dupa ce ati terminat stoarcerea, clatiti fiecare perna cu apa proaspata, de cel putin trei ori pentru a ramane curate. Lasati-le sa se odihneasca pe o suprafata plana, curata, astfel incat surplusul de umezeala sa fie eliminat inainte de a fi puse la uscat in aer liber.

Sursa foto

I. C.