Inmultirea speciilor de nufar

NufarNuferii sunt specii usor de divizat, inmultit si replantat. Urmand pas cu pas instructiunile de mai jos veti avea rezultatele dorite obtinand plante frumoase si sanatoase cu o inflorire bogata.
Nuferii sunt principale componente intr-un bazin de gradina. Cele mai multe specii cresc rapid necesitand schimbari ale ghiveciului lor cel putin o data la cativa ani. Speciile din zone temperate sunt cele mai rezistente deoarece pot supravietui ingheturilor din cursul iernii ramanand in bazin nefiind necesara adapostirea lor ca in cazul speciilor tropicale.
Momentul replantarii intr-un nou ghiveci este atunci cand radacinile nufarului ies din ghiveciul vechi si cresc pe langa acesta. Alte semne ce impun schimbarea urgenta a ghiveciului sunt craparea ghiveciului vechi sau lipsa unei infloriri corespunzatoare. Unele varietati de dimensiuni mari pot rupe un vas de plastic in decurs de cativa ani.
Partea groasa, noduroasa a radacinii se numeste rizom. Cand mutam planta din ghiveciul ei spalam radacinile cu furtunul cu apa. Vom observa iesind in lungul rizomului coronite de lastari. Folosind un cutit bine ascutit, taiati segmente care sa cuprinda cate un grup de lastari, fiecare sectiune devenind o noua planta. Inlaturati orice fragment care este putregaios sau pare distrus.
In momentul replantarii nuferilor incercati sa le oferiti vase cu diametre cat mai mari posibile, adancimea nefiind prea importanata deoarece au un sistem radicular putin profund. Nuferii infloresc cel mai bine daca nu sunt divizati prea des. Din acest motiv este necesar un ghivechi cat mai larg cu putinta, insa tineti cont de faptul ca vor fi si situatii in care va trebui sa mai scoateti ghiveciul din apa, asa ca nu folositi dimesiuni exagerate pentru acesta.
Cel mai comun mediu de cultura in ghiveci este argila grasa sau solul bogat in humus, dar acestea pot cauza o tulburare a apei in cazul in care nu sunt izolate la suprafata ghiveciului cu un strat de nisip. Nuferii pot creste de asemenea in nisip, pietrisul putand fi folosit si el, dar va ingreuna divizarea plantei in momentul in care radacinile se vor tese in jurul pietrelor in intregimea solului din ghiveci.

Nuferii care cresc in piscine fara pesti pot avea in mod ocazional nevoie de fertilizatori pentru a produce o inflorire abundenta. Folositi cu grija insa ingrasamintele deoarece acestea hranesc concomitent si algele din apa. In cazul nuferilor crescuti impreuna cu pesti nu este necesara fertilizarea, plantele folosind dejectiile pestilor pentru a-si procura necesarul de elemente nutritive suplimentare.
Divizarile rare ale rizomului vor produce cele mai bogate infloriri. Incercati sa nu divizati nuferii mai mult de o data la trei ani.
Pentru a inflori bine cei mai multi dintre ei necesita o expunere directa la soare de cel putin 6 ore. Cateva varietati infloresc la o expunere mai mica de 3 ore de lumina. Aceste date pot varia in functie de cat de lungi si calduroase sunt verile in zona in care locuiti.