Insecticidul verde

Crizantema salbatica, Tanacetum cinerariaefolium, este o planta originara in estul Europei pe coasta Dalmatiei, dar care poate fi intalnita in mai toate zonele temperate si in regiunile inalte ale Africii, in special in Kenya si Tanzania.

 

Ceea ce o face speciala sunt florile sale care contin o substanta numita piretrina, un puternic insecticid. Complet inofensiva pentru oameni si animale, piretrina produce moartea insectelor prin paralizie. Gandacul din Colorado, paduchii de frunza, paduchii lanosi, tripsii si cicadele sunt doar cateva exemple de insecte daunatoare distruse rapid de piretrina.

 

Interesant este faptul ca un procent ridicat de piretrina se gaseste doar in cazul plantelor salbatice care apar spontan la altitudini de peste 1000m, el fiind mult mai mic atunci cand plantele sunt cultivate intr-o zona de campie.

 

Piretrina extrasa din florile crizantemei este principiul activ al unor preparate comerciale precum Biocid, Florestin sau Sanoplant. Aceste preparate au alaturi de actiunea eficace si o alta proprietate importanta: ele se descompun in maxim 48 de ore in substante inofensive pentru mediul inconjurator.

 

Deoarece costurile de extractie sunt destul de ridicate, pretul acestor produse este pe masura. Ca o alternativa au aparut insa piretrinele de sinteza, obtinute artificial. Denumite generic piretroide, ele sunt la fel de puternice ca si substanta naturala, costul de productie este mult mai mic dar sunt mai toxice pentru mediu. Cateva din preparatele avand la baza piretrine de sinteza, pe care le putem gasi in fitofarmaciile din Romania, sunt Decis, Fastac si Permetrina.

 

Dragos Serban

05.10.2006

 

Insecticid natural pentru uz veterinar

Piretrina