Iod

Iodul joaca un rol important in buna functionare a glandei tiroide, un organ situat la nivelul gatului, care regleaza secretia catorva hormoni direct legati de metabolismul general.

 

Doza zilnica recomandata: 150-200 mcg.

Adultii au nevoie de 150 mcg. In perioadele de sarcina si alaptare, femeile au nevoie de 175-200 mcg.

 

Surse

Principalele surse sunt: sarea iodata, algele, pestii de apa sarata, fructele de mare, sarea de mare.

 

Roluri si caracteristici

- intra in compozitia tiroxinei, hormonul care regleaza productia de energie, care mentine constanta temperatura corpului, respiratia si tonusul muscular;

- asigura sanatatea pielii, a parului si a unghiilor;

- ajuta la mentinerea greutatii corporale;

- serveste, in uzul extern, drept antiseptic pe plagile cutanate, in tratamentul inflamatiilor si infectiilor.

 

Tulburari atribuite deficitului de iod

Gusa este simptomul cel mai vizibil (expansiunea volumului glandei tiroide care creeaza o umflatura la baza anterioara a gatului), care se adauga la o serie de alte probleme: hipotiroidie (activitate diminuata a glandei), crestere in greutate, scaderea libidoului, palpitatii, scaderea temperaturii corpului si schimbari de comportament.

 

Tulburari atribuite consumului excesiv de iod

In stare naturala, iodul nu prezinta nici un risc de toxicitate. In tratament, el poate provoca alergii, ingalbenirea pielii si a unghiilor. O supraincarcare cu iod poate declansa hipertiroidie, care se manifesta prin tremuraturi ale extremitatilor, tahicardie, bufeuri.

 

Note utile

- Suplimentarea iodului trebuie facuta in urma recomandarii medicului si este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

- Anumite alimente, precum broccoli, varza si arahidele incetinesc absorbtia iodului de catre tiroida.

Comentarii:

mamaana postat pe 28 Aprilie 2010
iodul
si eu em aceeas problema ca Stefan:ma intereseaza iodul in stare naturala din alimente nu cel din suplimentele alimentare,sunt insarcinata in luna a7a si mai am si o hipotiroidie si medicul mi-a recomandat supliment de iod DAR in stare naturala cu multumiri Ana

stefan postat pe 06 Aprilie 2009
Iodul
Sunt alergic la Iod.Am insa nevoie pentru reglarea temperaturii.Se scrie tot ce vrei,tot ce este contra indicat si nu se scrie unde gasim acel Iod in stare naturala.Eu inteleg in:fructe legume etc.dar CARE ?