Lasa-ti corpul sa se refaca

Lasa-ti corpul sa se refacaDin nefericire, ritmul navalnic in care trec orele si zilele depaseste uneori intelegerea noastra. De aceea, de­vine din ce in ce mai greu sa-ti acorzi timp tie insuti. Alegem uneori sa ne rapim din orele de somn. Incet, pe nesimtite, ajun­gem cu ''bateriile'' la pamant. Daca nu suntem atenti, ne va fi foarte greu sa le reincarcam...

Pentru a ne mentine sanatatea, trebuie sa ne reechilibram orarul. Cea mai mare parte a oamenilor nu pot sa lucreze 70 de ore pe saptamana fara a avea sechele fizice, si asta inainte de vreme. Cei care reusesc sa o faca acorda in general un loc im­portant exercitiului fizic in viata lor si urmaresc sa aiba un regim alimentar foarte echilibrat. Dar, dincolo de aceste legi universale consacrate, avem nevoie de destindere, de calm, de odihna, de somn. A ne ruina sanatatea prin excese este cel mai sigur mod de a invita boala sa se instaleze. Afectiunea la care se expun, in special cei care muncesc mult si care uita ca e obligatoriu sa se refaca, este cu­nos­cuta sub numele de burnout (sau epuizare pro­fe­sionala). Aceasta de­presie, cauzata de o prea mare implicare in munca depusa, de o atitudine pe cat de nesa­buita, pe atat de daunatoare, face mii, daca nu mi­lioane de vic­time in fiecare an. Din motive serioase, munca ocupa in vietile noastre un loc atat de mare, incat anuleaza tot ceea ce ramane.

Este un real pericol, de care trebuie sa ne apa­ram acordandu-ne perioade de odihna. Nu trebuie sa uitam ca boala profita intot­deauna de oboseala noastra pentru a se infiltra. Atunci cand incepem sa resimtim aceasta oboseala, cel mai bun lucru pe care il putem face este sa o ascultam si sa ne adap­tam cerintelor acesteia. Daca ne vom continua acti­vitatile in ritmul obisnuit, fara a aduce schimbari, oboseala fizica, cea intelectuala sau amandoua la un loc ne vor provoca probleme, suferinte si boli, care vor fi si mai greu de rezolvat!

Week-end-urile si vacantele
Zilele libere la sfarsit de saptamana si vacan­tele nu au fost inven­tate fara rost. Ele raspund unor veritabile nevoi de refacere a organismului.

 

Fiind oameni si nu masini, este nevoie sa pri­vim cu mai multa detasare munca noastra, sa ne acordam pauze. Trebuie sa invatam sa ne linistim, inainte de a ne putea reface fortele, nu numai din punct de ve­dere fizic, ci si din punct de vedere mo­ral. Ambele, atat fizicul, ci si moralul, profita de aceste mo­men­te de acalmie pentru a reveni la un ritm natural, pentru a-si reface fortele. Aceste mo­mente permit compensarea privatiunilor pe care a trebuit sa le suportam in cursul saptamanii, in cursul anului sau in timpul activitatilor intense; astfel, ele permit o recuperare pe mai multe planuri. Trebuie sa stiti sa profitati de aceste opriri care nu numai ca sunt necesare, dar vi se cuvin pe deplin. Cu cat mai mult si mai bine veti reusi sa faceti aceste in­treruperi, cu atat va veti simti mai bine pe termen scurt, mediu si lung.

 

Refacerea fortelor
Fiecare zi ar trebui sa cuprinda cateva mo­mente de odihna. Mesele au, in principal, acest scop. In afara de refacerea proviziei de energie calorica, ele ne permit sa ne destindem si sa schimbam di­na­mica zilei. Sunt momente propice discutiilor usoare si glumelor. La fel ca dupa o siesta, dupa o noapte de somn sau dupa o sedinta de exercitii, , dupa o masa intr-o com­panie placuta, ne simtim mult mai des­tinsi si pregatiti sa trecem cu mai mare usurinta peste piedici.

 

De altfel, intr-o zi, putin calm si liniste per­mit in mare masura eliminarea stresului si o buna ­inte­legere cu noi insine. Oferiti-va momente de sin­gu­­ratate, momente numai pentru dumneavoastra.

 

Ne folosim o mare parte a vietii pentru a satis­face asteptarile si dorintele celorlalti, fie ca este vorba de sefii nostri, de clientii nostri, de sotii nostri, de copiii nostri etc. Uneori ne simtim atat de lipsiti de putere, atat de goliti, tocmai pentru ca am dat totul si am uitat sa ne fim un pic de folos noua insine. Este momentul sa incepem!

 

Nu asteptati sa aveti timp sa va ganditi la dum­neavoastra: probabil nu veti gasi niciodata. Luati-l, inventati-l, luati din acel timp pe care il oferiti cu generozitate celorlalti: ''Inainte sa te gandesti la ceilalti, gandeste-te la tine'', se spune. Si nu uitati ca nimeni nu este de neinlocuit; daca veti lipsi, veti fi asteptat; nu se va prabusi lumea. Dimpotriva, daca nu va ingrijiti, lumea dumneavoastra s-ar putea narui mai repede decat credeti.

 

Importanta somnului

Uneori, o noapte buna de somn ne permite sa ne refacem rezerva de energie si sa contracaram indispozitiile provocate de oboseala. Dar, in afara de acest rol tamaduitor, somnul este o functie naturala si importanta pentru supravietuirea noastra, precum sunt respiratia si hranirea.

 

Numarul de ore de somn necesare pentru a fi sanatos difera in functie de varsta: sugar, copil, adolescent, adult sau varstnic. De fapt, cu cat inain­tam in varsta, cu atat nevoia de somn scade. In timp ce un sugar poate dormi in primele lui sap­tamani de viata in jur de 20 de ore pe zi, un copil de varsta scolara se va multumi cu aproximativ 12 ore, un adult cu 8 ore si o persoana in varsta poate, cu usurinta, sa fie in buna forma numai cu 5 ore de somn pe noapte. Dar, dincolo de aceste medii apar­tinand unor grupe diferite de varsta, un fapt ramane de netagaduit: avem propriile nevoi. Mai degraba asupra lor trebuie sa ne aplecam pentru a cunoaste numarul de ore de somn de care avem nevoie.

 

Un lucru este sigur: nu este normal sa te simti  obosit dupa o noapte de somn. Iar daca este asa, trebuie sa facem schimbari in programul nostru. Daca oboseala persista, este cazul sa ne punem se­rios intrebari privind stilul nostru de viata; cu si­guranta ceva schioapata.

 

Iata cateva reguli care ajuta la un somn bun:

- Mai intai, dupa orele 17, evitati bauturile care contin ca­feina, precum cafeaua, ceaiul sau coca-cola.

- Luati o cina usoara, nu una consistenta si greu de digerat.

- Aranjati-va camera in care dormiti in asa fel incat sa fie cat mai placuta si mai odihnitoare. Alegeti culori linistitoare.

- Limitati cat mai mult posibil consumul de alcool, reduceti consumul de nicotina la mi­nimum (a renunta complet la fumat ra­mane, bine­inteles, cea mai buna solutie).

- Stabiliti o ora de culcare care sa fie aproape aceeasi in fiecare seara. Ora trezirii ar trebui sa fie si ea aceeasi in fiecare dimineata.

- Daca va este greu sa adormiti seara, renun­tati la siesta din timpul zilei.

- Evitati sa leneviti in pat mai mult decat este nevoie. Chiar in mijlocul noptii, daca au tre­cut 20 de minute si nu ati reusit sa adormiti, iesiti din camera.

- Nu ezitati sa faceti activitati fizice in timpul zilei, pentru ca aceasta favorizeaza somnul o data cu sosirea serii. Nu executati exercitii prea solicitante cu putin timp inainte de a merge la culcare.

- Seara, cautati sa va relaxati facand lucruri care va plac. Evitati sa va lasati acaparati de problemele zilei.

- Schimbati-va obiceiurile in asa fel incat sa aveti o igiena de viata sana­toasa, respectand cele 10 legi universale ale sanatatii.

 

Binefacerile siestei

In afara somnului de noapte, ni se ofera si alte mijloace de recuperare. De altfel, ar fi avantajos sa le integram in viata noastra, chiar inainte de a aparea unele simptome neplacute.

 

Si siesta se numara printre mijloacele de re­cuperare. Acest repaus de scurta durata se dove­deste a fi foarte eficace. Doar 20 de minute de somn furate in timpul zilei au un efect regenerator fan­tastic. La trezire, ne regasim energia si dinamismul, suntem gata sa indeplinim sarcinile impuse; daca, inainte de siesta, acestea ne parusera uriase, acum ele devin, brusc, ca printr-o magie, realizabile. Atat con­centrarea, cat si performantele noastre se ame­lio­reaza in urma siestei.

 

Relaxarea

Ati remarcat cat de incordat este corpul dum­neavoastra deseori? Umerii sunt tepeni, abdomenul e tare, gata sa ''plesneasca''. De ce anume ne aparam in acest fel? La ce reactionam astfel? La stres, bine­inteles! El ne tine continuu corpul in alerta si, dintr-o data, ne pune intr-o situatie delicata. A trai astfel este nociv pentru sanatate - oare mai este nevoie sa o spunem? Cu orice pret, trebuie sa invatam sa ne destindem, chiar si in situatiile cele mai dificile. Nu ne putem petrece viata astfel, incordati la ­ma­xi­mum, amenintand sa izbucnim in orice moment.

 

Relaxarea este un ajutor pretios, care ne permite sa ne eliberam putin (uneori chiar mult!) de sub tensiune. Este vorba de o metoda simpla si eficienta, care poate avea diferite forme. Puteti, daca simtiti nevoia, sa va inarmati cu ghiduri si casete cu exercitii. Piata e plina de astfel de lucruri. Dar, de la bun inceput, sa stiti ca relaxarea nu este decat un exercitiu mental de detasare, pe care fara indo­iala sunteti ca­pabil sa il faceti singur.

 

Tipul de relaxare pe care il veti alege va fi di­ferit, in functie de timpul de care dispuneti si de locul in care va aflati. De exemplu, daca mai aveti cateva minute pana sa incepeti sa faceti o prezen­tare in fata unei multimi si asta va determina sa va pier­deti cumpatul, relaxarea va poate ajuta sa iesiti din incur­catura. Puteti sa va retrageti intr-un loc aflat departe de agitatie si sa inchideti timp de doua minute ochii, pentru a va concentra numai asupra faptului de a respira calm, profund. Acest mic exer­citiu va va da suficienta siguranta de sine pentru a face fata situatiei.

 

Acasa, atunci cand aveti mai mult timp, rela­xa­rea pe care v-o oferiti poate dura si o jumatate de ora. Un exercitiu binecunoscut si foarte eficient consta in a incorda diferiti muschi si diferite arti­culatii ale corpului, unele dupa altele, si a le relexa apoi, tot rand pe rand. Veti incepe cu fata, fara a uita fruntea, arcada sprancenelor, maxilarul, apoi coborati: gatul, umerii, bratele, degetele, gambele, picioarele etc. La sfarsit veti fi atat de destins, incat va veti simti co­plesit de o stare placuta, profunda. Este un mod ex­celent de a deveni constienti de exis­tenta tuturor acestor puncte de tensiune care se afla in corp si de a scapa de devastatorul stres.

 

Meditatia

Meditatia este una dintre tehnicile care ne per­mit sa ''iesim'' din timp; ea ne conduce catre dimen­siunea care se afla dincolo de gandire. Ea ne plaseaza intr-o stare inalta a constiintei, care ne determina sa ne abandonam grijile, care ne tine la adapost de lucrurile inutile ce ne asalteaza fiecare zi. Meditatia ne ajuta si sa facem abstractie de durere, fie ea emo­tionala sau de orice alt fel. Ea ne conduce pana dincolo de constiinta noastra obisnuita, intr-o lume in care realitatea ma­teriala nu are influenta asupra noastra. Desigur, este vorba de o experienta care ne imbogateste in plan spiritual, dar si in plan fizic.

 

Meditatia foloseste, de fapt, la mentinerea sa­na­­tatii si la favorizarea longevitatii.

Atunci cand ne aflam intr-o stare de meditatie, organismul functioneaza mai incet, ceea ce ii da oare­cum un ragaz. Pentru a medita, fiecare poate sa isi aleaga metoda care ii convine. De exemplu, unele persoane spun o mantra, un cuvant pe care il repeta neincetat; altele fixeaza cu privirea o floare, o luma­nare si apoi lasa sa vina catre ele imaginea care apare, fara nici o restrictie; altele se concentreaza asupra propriei respiratii, pur si simplu.

 

Gasiti acea forma de meditatie care va convine, inventati-o, daca trebuie, dar incercati sa profitati, din cand in cand, de aceste momente binecuvantate, care va vor face mult bine.

 

Sa reactionam pozitiv in fata stresului

Am spus deja: corpul si spiritul sunt supuse zilnic asalturilor repetate ale stresului. Si, daca nu-l putem elimina din viata noastra, fiind un stimulent necesar fara de care viata nu este posibila, avem totusi avantajul de a invata sa mic­soram impactul negativ pe care acesta il poate avea asupra sanatatii noastre. De fapt, trebuie sa reusim sa il acceptam fara sa ne supunem lui; trebuie sa invatam sa ne folosim de el ca de o trambulina care ne ajuta sa mergem mai departe, dar si ca de un indiciu care ne permite sa ne descoperim si sa ne respectam limitele.

 

A-ti controla propriul stres este o lupta de fiecare clipa pe care avem avantajul ca o putem castiga. S-a observat ca persoanele care traiesc pana la o varsta foarte inaintata se adapteaza intr-un mod po­zitiv la stres. Daca ii permitem sa in­tervina despotic in vietile noastre, el va lasa in urma o mostenire de care ne vom lipsi cu bucurie.

 

Stresul, chiar daca are aspecte pozitive, in sen­sul ca este stimulent, lasa in urma si o multime de ''daruri'' otravite, atunci cand este prost stapanit. In primul rand, si acesta nu este cel mai mic defect al sau, provoaca un dezechilibru hormonal care ne face sa imbatranim prematur si invita boala sa se instaleze pe nesimtite. Persoanele care au tendinta de a reac­tiona negativ la stres sunt candidatii ideali la poliartrita reumatoida. Aceasta boala, ca si scle­roza in placi, are tendinta de a se ­agrava in pe­rioa­dele de stres. Dar asta nu este totul: stresul este raspunzator si de aparitia altor numeroase afec­tiuni, precum maladiile cardiace si cele de origine ner­voasa. Nu este de neglijat nici impactul sau asupra sistemului imunitar. In sfarsit, o ina­dec­vata reactie la stres poate duce la o moarte prematura.

 

Cum stresul actioneaza mai ales cand suntem inactivi, o buna modalitate de a-l controla consta in a trece la actiune. O data depasita faza incipienta, el se topeste ca zapada la soare. Dar prima actiune care trebuie intreprinsa este sa ne schimbam per­ceptia fata de elementul sau eveni­mentul care a de­clansat stresul, ca si perceptia pe care o avem asupra noastra insine. Deseori, datorita faptului ca ne sub­estimam, ne stresam inutil.

 

Deci, pentru a controla asa cum trebuie stresul, este neaparat nevoie sa ne dezvoltam stapanirea de sine. Astfel, putem inceta sa vedem provocarile ca pe niste amenintari, pentru a le accepta intr-o ma­niera pozitiva.