Levantica in bucatarie

levantica

 

Levantica este o planta aromatica excelenta folosita tot mai des in bucatarie. Frunzele si florile acestei plante pot fi folosite atat proaspete cat si uscate. Cel mai bine este sa le folositi uscate pentru ca-si pastreaza mai bine aroma si astfel veti utiliza doar o treime din cantitatea pe care o folositi din levantica proaspata. Nu uitati ca levantica face parte din familia mentei si este asemanatoare cu rozmarinul si salvia. Daca este combinat cu oregano, patrunjel, rozmarin sau citrice mancarurile dumneavoastra vor fi minunate.

 

Levantica englezeasca are cea mai dulce aroma dintre toate speciile si este cea mai des folosita in prepararea mancarurilor. Folosirea acestei plante poate fi limitata doar de imaginatia consumatorului. Cheia succesului in gatirea bunatatilor culinare cu levantica este sa experimentati mai intai cu cantitati mici. Totusi daca adaugati prea multa levantica s-ar putea sa va deranjeze parfumul puternic.

 

Pentru a colora inedit salatele dumneavoastra puteti apela tot la levantica. Aceasta poate fi folosita drept substitut pentru rozmarin in diferite retete de paine. De asemenea puteti sa asezati levantica in zahar si dupa cateva saptamani sa folositi acest tip de zahar aromat pentru diverse retete de prajituri, briose si sufleuri.

 

Pana si in decoratiuni o puteti folosi, daca o pisati marunt o puteti amesteca apoi cu vopsea si veti obtine o culoare minunata pentru interiorul casei dumneavoastra. Tot cu levantica puteti realiza, evident in combinatii cu alte plante de gen, potpourriuri si esente placut mirositoare.

 

Stiati ca si tulpinile lemnoase pot fi utilizate drept frigarui pentru fructe sau peste? Preparatele vor imprumuta putin din aroma levanticii care dupa cum spuneam este cel mai des folosita in locul rozmarinului.

 

Florile de levantica sunt decorul perfect pentru prajituri de genul celor cu  ciocolata sau pentru inghetatele de orice fel. Puteti parfuma si serbeturile cu levantica.

 

O nota se impune, nu mancati florile de levantica luate din florarii sau alte magazine pentru ca de cele mai multe ori acestea sunt tratate cu diverse substante, fie pesticide sau substante de intretinere.

 

Cum alegeti levantica perfecta pentru bucatarie? Cautati florile proaspete cu o culoare intensa. Culegeti-le chiar inainte de folosire. Crengutele de levantica se vor pastra in locuri uscate si intunecate, in pahare cu apa. Daca le preferati uscate, impachetati-le in hartie. Unii le pastreaza in congelator.

 

gradinamea.ro

Iulie 2007